05 January 2010


mari belajar buat roti cara mOden....

ahad yg lepas kan, mak aku beli oven baru...wOoohhooo...kemain lagik...apa yg bestnye oven ni
3 in 1, nape?? sbb klu nk buat rOti kan kita kena adun tepung tu guna mesin kan pastu bntuk & masuk dalam oven bakar...skang ni x yah dah semua tu...

nape aku cakap oven ni 3 in 1, sebab bukan boleh mmbakar je tapi mengadun skali...semua oven ni yg buat...kita just masuk bahan, tekan set & jalan...yg bestnye tempoh mengadun hanya 30 minit & bakar hanya 17 minit...senang giler....bukan je roti, kek, muffin, pizza malah panggang ayam, bakar sate & semua la yg sewaktu dengan nya...

so ahad hari tu ada la makcik sorg ni datang rumah mak aku hntar & ajar cara guna oven tu sambil ajar buat roti....


gmbar : ni la oven tu brand Noxxa, dari AMWAY....dengan x sampai RM1k je, dah dapat macam2 kegunaan...sibuk je anak aku ni, time org gntel rOti dia pn sama nk menggentel...



gmbar : adunan yg telah siap...hanya 30 minit je...nmpak sikit je kan, tapi kemain byk roti yg dapat, ni hanya 1/2 kg tepung je...waaOooo...makan smpai lebam...

gmbar : ni la auntie yg ajar buat rOti tu, cepat je dia buat, mata aku yg 4 ni x sempat nk catch up camne dia bntuk rOti² tu...



gmbar : memula dia buat rOti kacang merah, bru ku tau camni rupanye cara nk bntuk roti tu, potong jgn kasik putus...pastu gulung...


gmbar : ni la ropenye roti kacang merah tu....


gmbar : sambil² tu sapu dulang tu dgn gris atau butter/marjerin/planta & sewaktu dgnnnya...




Then susun semua dalam dulang pembakar.....


gmbar : pastu sapu ngan kuning telur yang telah dupukul...


gmbar : sementara tggu gntel roti yg lain kita panaskan dulu oven ni...tekan Temperature & set ke 200 darjah Celcius...


gmbar : ini rOti yg atas dia ada cheese n gula tu....


gmbar : cam biasa aku mesti x ketinggalan interpremmm...hehehhe...rmi btol anak murid...

gmbar : ini rOti hOtdOg yg cam pizza tu



gmbar : ni last skali buat pizza, sedap nye sbb sendiri yg buat so letak la byk² tOpping kan...mayOnis, cheese, mOzarella...nyum²



gmbar : sdh siap kasik bakar semua...masa mmbakar mmg cepat...hanya 17 minit utk semua jenis rOti ni....dengan hanya 1 dOh je...mcm² rupa rOti leh dapat....



so...pe lagi...makan time...rOti panas²....hOme made....

yg bestnye...semua rOti tu lembut sangat...klu rasa nk garing sikit...tmbah bakar lg seminit je....












0 org telah balas ngOmel:

Post a Comment

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati