31 December 2012

Pengalaman 45 minit di Wad PAC, Hospital Ampang

Malam tadi i pi Hospital Ampang (hospital bersalin feveret) ..kes apa?? Kes nye dah dua hari sakit di bawah perut..sakit bukan sakit biasa, ini sakit yg sangat luar biasa, sebab nya, nak tdo sakit, mengiring sakit, bila nak tukar kedudukan tido Ya Allah sakitnye perut ku, rasa mcm sakit konstraksi mau beranak, ohh jangan lah begitu, baby i belum bersedia lagi utk melihat dunia, paru² nya blm cukup matang....

So bila dh dua hari sakit berlanjutan, sampai tahap nk berjalan pon sakit kena menampung bawah perut tu dgn tangan, aku rasa mcm ni bukan normal...lagi pula nak bangun sakit duduk sakit, adoiiii

perkara pertama of coz tanya mak, sbb mak lebey berpengalaman, tapi mcm biasa mak akan jawab NTAH, hahahhaha hampeh...sbb nye ye lah yg last adik aku tu pon dh nk 19 thn, confirm lah mak aku dh lupa camne rasa pregnant...ok xpe kita tanya adik aku plk sbb dia yg paling last pregnant sblm aku ni, tapiii alahhh apsal tak pick up phone.....

penyelesaiannya mlm tadi....MACAM BIASAAAA... apa guna kawan² maya yg kita ada kan....aku pon bertanya di Group PIICM









haaaa.....byk kata normal, tapi bila ada pengalaman yg kena premature construction tu yg buat aku risau, ssebabbb kak ipar aku pon pernah cerita psl ni, maksudnya baby belum matang tapi dh ada tanda nk bersalin, so bila azim cakap dah takyah pikir banyak jom pi spital, & sib baik mlm tdi anak² aku dok lepak rumah mummy dia, mmg kitorg nak keluar pi ambik dorang lah tu, tapi call kakak aku balik bgtau tlg jga jap sbb nk pi spital dulu...

Aku kemas apa yg patut, in-case kena tahan wad, tros pi Hospital Feveret namanya, Hospital Ampang, sebab apa aku suka bersalin kat sini, nanti lenkali cerita...

Sampai je kat sana, tros pi kat Wad Patient Assestment Centre(PAC), kat dewan bersalin tu. Dorang soh bukak suar besar & seluar kecip, pakai kain..then baring kat katil 1

Aku nye la gugup kalau bab² kena selup ni, heheheh ko gila ingat tak malu ke, walau dh anak yg ketiga, bia sesama pompuan pon, hehehehehe...time ni tetiba aku menggigil, hahahha kes malu nye pasal, sampai check BP aku tinggi naik nye 175/95, gabraaaa beb.

Prosedur lain yg biasa, kena pasang muncung itik tu & selup nk check bukaan rahim, so far tertutup lagi alhamdulillah aku dh lega, tapi dorang cakap ada infection dalam vagina, keputihan, tu yg buat perut aku sakit...

Then dorang buat scan ~ check baby, tengok kedudukan baby, alhamdulillah dalam kedudukan yg normal, kepala di bawah, uri pon normal, so far baby ok, jantung ok, air ketuban ok, so diorang cakap aku tiada apa² just normal, tapi dorang ada la ambil sample urine, & sample dalam vagina utk test, so nanti dalam 2 mggu datang balik utk review result..

Sebelum tu prosedur biasa, lepas scan, buat CTG utk check if ada construction, sambil tu doc buat report. OK apa pengalaman yg bestnye malam tadi, aku pelikkkk sangat apa kes doc kat sini sangat polite & berhemah, semua staff nurse pon sama, start dari mula aku sampai sampai doktor yg wat scan sehinggalah ke doktor yg selup aku tu, berhemah & berbudi bahasa...ye lah bukan nya sebelum ni dorang kurang hajar pon layan aku kan, tapi ehhh mcm pelik plak...nak buat ni say sorry dulu, pastu nak check itu ini cakap lembut je, dua² doktor india pompuan...masa mntak report kat nurse dia sambut tangan kiri pon dia cakap sorry ye tangan kiri, erkkkkk aku di hospital private ke ni....

Baru dua tahun lepas kot deliver leisya kat sini, takde lah berhemah mcm ni, tapi bukan lah tak bersopan, cumaaaaa malam tadi rasa mcm ehhh bahagia plk dikelilingi staff yg polite begini, dri gabra jadik okkkk sangat...

So harap² nye masa time deliver nanti aku akan dilayan dengan berhemah juga, hehehehhe....So dalam 45 minit je camtu, aku diperiksa, lepas dorang cakap takde masalah dah boleh balik, dorang bagi aku satu ubat, balik nanti dorang soh aku masukkan dalam vagina, ubat ni sebijik je, utk hapuskan infection yg mengganggu di dalam Miss V kita itu...






28 December 2012

1st Time Ber 'Musim Tengkujuh di Pantai Timur'

Cuti krismas lepas memang aku & azim dah rancang nak balik ke Pasir Puteh, rumah MIL. Itu pon sebab kitorang pikir kalau tak balik bulan 12 ni, mau bulan 6 tahun depan lepas aku habis pantang baru akan balik ke sana lagi. So disebabkan cuti krismas jatuh hari selasa, means kena ambik cuti hari isnin & rabu, so dapat lah direct 3 hari cuti.

Mula² cuti azim tak lulus, hahaha mmg frust giles muka dia, bila ngadap bos, belum sempat cakap pape bos tros reject. So ingatkan memang dh tak jadik lah plan balik ke sana kan, tetiba last minute hari jumaat tu azim mintak lagi dengan bos ehh ehh dapat pula, ye lah ko hengat senang unit beruniform ni nak dapat cuti, lain lah dengan aku, walau sama² keje kerajaan tapi bab cuti kat opis aku ni, BEREHHHH....walau nak cuti esok hari ni baru apply tara halllll...

Kalau ikutkan risau gak nak balik musim tengkujuh ni, ye la kot banjir mau kitorang terperangkap takleh nak balik KL plk nanti. Dah la tak apply cuti panjang pon, sebab plan nak kena ada kat kl hari rabu, khamis semalam aku dh stat keje balik & hari ni azim interview. So tawakal je lah kan...Nenek dah rindu cucu katanya.

Hari Ahad pagi kitorg dh sampai kat PP, time ni area rumah MIL dah dua tiga hari hujan, jadinya kali ni balik memang takde aktiviti luaran lah anak² aku, hanya lepak dalam rumah je, kejar kucin, jerit panggil ayam & ada tambahan sekor peliharaan baru MIL aku, Obama namanya, anak beruk yg kematian ibu....terlupa plk nak snap pict Obama, kes hujan nye pasal...so keje dorang, hari² bagi kucing makan, ayam makan beras & bagi obama makan roti lah, oren lah, tu je...

Hujan pon jenis tak berenti, kalau berenti pon tgh malam, tapi subuh karang hujan balik. cuma sekali ada lah hujan reda, bila baru matahari nak menjengah dah mendung balik, pastu hujan, nasib korang la aqeef & leisya tak dapat la ber aktiviti luar, ahkak pon tak koser nak berjalan membeli.

Biasanya kalau balik PP, benda wajib yg akan aku beli mestilah kepok gotey, roti panas² kat kedai roti sedap kat pekan tu, sos colek manis & bijik tereh (buah gajus) feveret mak aku...

So hari last selasa sblm balik tu, macam biasa pi rumah akak proses kepok ni, sampai² sana, haaa ambik air naik paras lutut, keta pon smpi tenggelam tayarnya. Akak ni tutup kilang sbb banjir, nk menggotey mcm mna klu kayu api semua basah kan...

Sooooo tiadalah harapan adik badek ku utk makan kepok gotey feveret dorang yg selalu aku belikan klu balik sini.....




Seingat aku ni lah 1st time sepanjang aku kawen dengan azim balik rumah MIL musim tengkujuh camni...perasaan risau kalau jalan kt bawah tu naik air ttp ada...ado yg tak balik kl karang, tapi alhamdulillah air tak naik & kami dapat balik KL dengan lancar & selamat..

21 December 2012

'Big Teddy Bear' Fever....

Kat opis aku ni, anok² dara kat sini dok main teddy bear je, ko bayang kat opis teddy bear manjat sana sini....klu kecik² anak xpe, boleh la nak letak atas meja ke apa kan, ni besar dari badan ko pe cerrr...


Kes memula, si has kecik molek ni, bila dia nk pindah tukar balik ke penang, dapat la present, sedap je peluk kn...cutey pink lagi...


 


kelmarin dulu, tetiba budak² ni dtg opis pagi², omak ehhh terperanjat tgk ada teddy bear besorr lagi sekor, present tanpa dikenal pengirimnya....hehehehhe....dak syaza ni, biasalah, anak dara rebutan *sangatttt*... ada je yg nak masuk line, hahahhaha...




adikkk syaza, tolong la pilih cecepat calon² dah berbaris tu, bila lagi akak dpt makan nasik minyak ko, hehehehe










 lepas pada tu, habis teddy bear ni round opis, semua pakat bergambo......

 big teddy kena gomol ngan mak² dara ni, hehehehehe






termasuk mak buyong ni, hhhahahaa, saje je nak banding sapo laie besor, aku ke big teddy....*matik lah letak full pict time ngandong ni, haaaa ambik kenangan sekeping pict ngandong 8 bulan yg terkini*











pastu keje big teddy ni ngaco staff² wat keje....haiiii nama saya Leman...




Sumer pict : FB kawan² *jgn mara haaa, pinjam pict korg*

19 December 2012

Part time jOb...online shoppe






dah biasa kita dengar kan, hadith ini menyebut "9/10 sumber rezeki datangnya daripada perniagaan..." tapi ramai lagi yg memilih makan gaji, takyah susah² nak pening kepala kan, pi kerja balik kerja cukup bulan ambik gaji, takyah pikir untung rugi, kan...tapi tak semua berpendapat yg sama...ada ramai kawan² aku yg memilih utk jalankan bisnes sendiri @ dia lah bos, lebih rileks, waktu kerja lebih fleksible kan....


Tapi tau tak kenapa 9/10 sahaja, mana lagi 1/10 rezeki kita tu....

  • Mari kita lihat apakah lagi cara untuk mendapatkan rezeki (samada Halal atau Haram):
    • Makan gaji atau ambil upah
    • Mendapat sedekah
    • Mencuri
    • Menipu
semua ni mendatangkan rezeki jugak kan, kita yg tentukan nak datang nye mcm mana.....

  • Tapi ... Itu kalau kita ambil makna Rezeki itu dalam bentuk material. Rezeki juga boleh datang dalam macam² lagi bentuk:
    • Dikurniakan Kesihatan yg baik...pon rezeki
    • Kelapangan dalam hidup...
    • Ketenangan
    • Kebahagiaan
    • Banyak anak...ni pon salah satu kurniaan rezeki yang tak terhingga...
    • Kehormatan..
    • Kemahsyuran
    • Pujian
    • Dan lain-lain seumpama dengannya


so aku pon ada jugak mengambil inisiatif untuk berniaga, just utk seronok² tambah income sampingan.... walau aku dah bekerja tetap, di pejabat kerajaan, tapi minat tu ada untuk berniaga jugak, so aku memilih untuk menjual produk online....

penat????? memang penat gak sebenarnya, pi kerja - dah wat kerja hakiki, balik kerja nak kna packing barang utk pos esok plk...kadang² tdo smpi kul 2@3 pagi, layan customer, esoknya nak bangun pi keje balik, heheheh....tapi takpe..asalkan mende ni wat aku bahagia ckup...kalau tak usaha mana nk datang rezekinya...


alhamdulillah, tiap² hari ada je order, walau satu pon, aku gigihkan diri pi jabat pos tu, kalau kat pulapol, kat ampang park, kat kg. bharu dorang dh glemer dah muka aku ni, asyik nk pos laju je lah...



apa yg aku usahakan??? aku jual produk² spa selain produk² kesihatan...

selain mengOmel sesuka hati dalam blog personnel ni, aku pon ada satu lagi blog online shoppe jugak...




so far dah dua tahun gak aku berkecimpung dalam arena online bisnes ni, dari jual jamu, kepada jual pinggan mangkuk & yg last & terkini inilah, dh dekat setahun...so far alhamdulillah sangat, mampu bertahan & dah ramai customer tetap..



barang yg i juai, produk spa...biasanya kalau korang pi perawatan kat spa, dia akan lulur badan, massage, sauna semua tu kan....tapi takkk semuaaaa yg mampu nak buat rawatan yg sama kat spa, nak jadikkan rutin lagilah tak mampu kan...aku pon sama, sekali sekala tu adalah jugak pi spa, dah teringin sangat, tapi nak maintain sebulan sekali mana cukup, kita pi spa ni nak dapatkan kulit mulus, gebus, putih bersih kan...nak flawless kasik glow2 gitu, so ofcoz la kena pi tiap minggu...tapi ahkak tak mampu dik non, akak pecacai kerajaan je, hehehehehe gaji pon ciput...

so bila accidently aku terjumpa produk yg digunapakai di spa², tapi telah di packing kan menjadi individual pack utk kegunaan di rumah, maknanya ko sental sendiri tapi hasilnye sama..so minat tu meluap² dia datang...meronta² rasa nak cuba sendiri....

mula² sekali tertarik sebab packaging dia yg menarik, oolloooolooo serius cute pada mata aku, kalau mata korg x cute aku tak paksa utk korang pon suka....aku beli ke empat² jenis lulur dia, ada 3 set lulur yg kna bancuh & satu lagi lulur garam susu kambing, just kna scrub dgn air je...& dorang syorkan aku pakai sekali massage oil lps melulur, khasiat dia utk lembapkan kulit...



harga dia pon bukan mahal sangat, set lulur 2 botol tu RM28-RM30, massage oil ada kecip ada besor, dalam sehari je aku try pakai lulur tu, immediately dah dapat kesan yg pertama, serius aku tak tipu kulit aku rasa lembut sangat, azim pon cakap yg sama, suka btol dia main gesel² kat badan aku, lembut katanya...heheehheheh

seminggu guna tros aku jatuh cinta...pakai selang²...sehari pakai lulur kopi, lusa lulur rempah & tulat lulur kacang....

disebabkan puas hati ngan hasil yg superb, kebaboomm produk ni, baru lah aku decide utk jual jugak, mula² just kenalkan dengan kawan²...family, bila ramai yg bgi feedback superb, tros aku buat ia sebagai pendapatan sampingan tetap...

selain produk spa dia, ada satu lagi yg paling aku jatuh cinta iaitu sabun abang sayang..haaaa mampu ko nk bagi abang sayang kalau tak wangi...pakai dia just sabun di miss v korang..nama sebenar dia sabun payung mahkota actually...serius wangiiii





ini pon aku puas hati sangat, sebab nye bukan je abang pon makin sayang, tak semena² menambah lagi anak aku, hehehhehe.....bukan aku reka² cerita ni, sebab byk sangat testimoni & feedback bagus yg aku trima dari pengguna...bukan saje yg dah berkahwin, anak dara pon boley ye...no hal....

bukan niat aku nak menjual ye, aku just nak share je ngan korang, apa yg aku pakai, apa yg aku jual sebab aku dah cuba sendiri....kalau tak bagus aku pon taknak rekeman...

feedback dari one of customer ni pon sangat superb, ohsemm kebabommm....korang klik la kasik besor sket....aku baca pon fengsan, hehehehhe





so...kalau korang teringin nak gebus gebas gak mcm kat spa, korang ley la usyar² apa yg ado kat blog aku tu ye....agak² nk baca testimoni/feedback ley klik sini... 


tu semua yg benerrrrr dong..ngak ada edit² bagai....


selain produk spa ni, yg aku cuba sendirik jugak & jadikan diri sendiri testi ialah.....produk muka..


daripada kusam muka aku, jdik bersih..tingggg


sila percaya, hhahhahahah dari muka mak² jadik anak dara, ehhhh ...




dah la penat la taip panjang² ni, aku share je, kalau korang nak cuba jangan lah segan silu datang ke kedai maya saya ye...tak pe tak paksa pon, usyar² je lah....








Ibu Berkerjaya VS Suri Rumah Tangga Sepenuh Masa

FanPage ni salah satu yg aku Like dalam facebook...banyak sangat info² berkaitan masalah wanita, bukan sahaja pasal kehamilan, tapi masalah rumahtangga, masalah anak, masalah kesihatan, semuanya dibincangkan dalam Page ni. Kadang² prOblem yg tak sepatutnya dibincangkan pon keluar dalam page ni, hehehe, layankan aje...

Salah satu topik yg wat aku nk share kat sini pasal ;


" Ibu Berkerjaya VS Suri Rumah Tangga Sepenuh Masa "


 Korang baca dulu pendapat mommies kat sini, nanti aku ulas pendapat aku pulak, hehehehhe....















haaaa....amcam...banyak lagi komen & pendapat tapi x mampu nk copy di sini dah, heheheheh....

ok kalau tanya aku, aku rasa benda ni bergantung pada situasi...bagi aku dua² stress, wanita berkerjaya boleh jadik stress bila kerja di opis nya buat dia unhappy, maknanya dengan kerja yg banyak, bos nak itu ini, pastu kena pulak kerja balik lewat, sampai rumah nak kena urus rumah, urus anak, dannnnnn dapat pulak tambahan suami yang tak reti nak membantu menguruskan rumahtangga..haaaa kalau camni mmg stress tahap gaban.

aku bagi situasi wanita berkerjaya & juga ibu ye...CONTOH A

 SITUASI 1
-Bangun pagi2 nak siapkan breakfast utk suami & anak2 bawak bekal sekolah
-Lepas tu nak siapkan anak sekolah pulak, setel semua kita pulak nak kena siap pgi kerja
-keluar rumah hantar anak pi taska, pi sekolah
-tros drive pegi kerja
-kat opis kerja melambak, bos nk urgent ~~ dah stresssss
-habis kerja, kuar pejabat ambik anak, balik rumah, kadang tak dan mandi nk kena siapkan anak2 mandi, masak & time makan malam pulak
-anak2 & suami dah habis makan, nak kena kemas lagi
-tolong anak buat homework, sambil tu masukkan baju dalam washing machine
-tidokan anak2, bila semua dah senyap baru dapat wat keje2 lain, gosok baju sekolah anak, gosok baju kerja suami & baju kita sekali, pastu sidai kain, then lipat kain pulak.
-dah setel semua baru dapat tido


ini pula situasi sebaliknya...

SITUASI 2
-Bangun pagi2 xyah siapkan breakfast utk suami & anak2, bagi duit je dorang makan kat sekolah
-Lepas tu nak siapkan anak sekolah pulak, setel semua kita pulak nak kena siap pgi kerja
-keluar rumah naik keta sekali with husband pi hantar anak pi taska, pi sekolah kemudian, husband hantar pegi kerja
-kat opis kerja relaks, bos sporting, keje tak banyak songeh, time lunch kuar ngan bff, chit chat, buat keptupat, balik pon on time
-kuar pejabat husband ambik, kemudian ambik anak, balik rumah, 
-suami ringan tulang, siapkan anak2 mandi, kita masak & time makan malam pulak
-anak2 & suami dah habis makan, suami tolong kemas dapor
-kita tolong anak buat homework, sambil tu masukkan baju dalam washing machine
-suami tidokan anak2, kita gosok baju sekolah anak, gosok baju kerja suami & baju kita sekali, suami tolong sidai kain, kita pulak melipat kain.
-dah setel semua, husband & wife pon tido...



haaaaaa so ada dua situasi aku bagi contoh kat sini, so tak semua wanita bekerjaya tu stress kan...

kalau korang tanya aku, situasi aku lebih kepada nombor dua....bezanyaaaaaa lagi bernasib baik sebenarnya...memang bersyukur azim banyak membantu. lagi2 dalam keadaan memboyot & membadak ni, nak wat mende semua tak larat...masak pon yg senang2 je, agak malas, beli je..kalau nak tggu aku masak best2 tunggu hujung minggu, tu pon ikut mood....ha mcm tu lah kira2 nya, alhamdulillahhhh


ok2 ada lagi situasi untuk surirumah tangga sepenuh masa...CONTOH B

kalau cerita pasal suri rumah tangga pulak, aku pon sokong jugak yg mana kata stress tu, jangan lah salahkan dorang sebab memang kalau diikutkan seronok duduk rumah jaga anak ni sebenarnya, tak yah pikir nak kena pergi kerja, ngadap bos cerewet itu ini, duduk rumah je pon kan, kemas rumah, masak, bagi anak makan, anak tido kita tdo lah kalau penat, tapi mana boleh tdo kan, anak tdo lah time utk kita buat itu ini...

tapiiii kena anak2 lasak camne...haaaa ni situasinya..


-Bangun pagi2 nak siapkan breakfast utk suami & anak2 bawak bekal sekolah
-Lepas tu nak siapkan anak sekolah pulak
-keluar rumah hantar anak pi taska, pi sekolah
-balik rumah masuk opis kat rumah pulak, basuh baju sidai baju
-kalau ada anak yg kecil perlu di beri perhatian juga
-baru nak stat masuk dapor, anak kecik dah merengek, nak itu ini, habis camno nak siap keje camni kan, masak tetap kena masak nanti anak2 balik sekolah nak makan, nak tak nak dukung la si kecik sambil masak **aku pernah rasa**
-siap masak nak kena keluar ambik anak balik sekolah, kalau yg bas hantar tu senang la jugak, yg semua kita uruskan ni, mampuihhh....
-sampi rumah layan anak2 makan, siapkan dorang pi sekolah petang pulak
-haaa yg makan tdi kena kemas jugak kan.
-sambung plk wat keje2 yang tak siap, baru nak rehat si kecik dah bangun, haaaa layan kan pulak 
-time malam, sediakan makan malam, kemas dapor, pastu tolong anak buat homework
-dah setel semua, tidokan anak2, bila semua dah senyap baru dapat wat keje2 lain, gosok baju sekolah anak, gosok baju kerja suami then lipat kain pulak.
-dah setel semua baru dapat tido....fuhhhhh
-TAMBAHAN kalau yg SRTangga ni, time demam tetap kena wat keje gak, kang tak bukak opis sehari rumah haru biru kan...

 dah macam superwomen dah ni....


yang aku setuju, bila pendapat di atas berkenaan wanita bekerja ni, kalau stress boleh kuar time lunch, huha huha gi minum ngan kawan2, gi window shopping, so benda2 camni ley hilangkan stress, ye sebab aku pon camtu tapiiiiii kalau kita yg sepenuhnya suri rumah camne, sakit ke demam ke mana dapat mc, nak kuar, sapa nak tolong jaga anak, cara apa yg dapat kurangkan stress aku takley nak cakap sebab benda tu tak kna kat aku, korang2 yg alami korang bgtau lah apa cara korang....

senang cakap hidup kita, family kita pandai lah kita uruskan, walaupon suami kita ketua keluarga tapi sebenarnya kita sebagai ibu ni lah yg menguruskan semua keperluan kn, so stay healthy, be fit, eat right, anak² memerlukan kita, jadi jaga diri dengan sebaiknya...

p/s : contoh SRTangga sepenuhnya yg aku kenal & kagum secara jujurnya ceeramoon, sebabbb walau dia SRT sepenuhnya, tapi pandai bahagi masa, dengan keluarga, anak², kerjaya sebagai blogger sepenuh masa, pandai bahagi masa dengan BFF (ha ni contoh utk hilang stress seharian bekerja di rumah)...


















14 December 2012

Virus zaman laaa nii...!!!

penyakit zaman la ni macam² kan..kadang² tah apa nama pon aku tak ghettiii nak nyebut nye...pastu kuat² pulak virusnya...macam kes demam anak² aku minggu lepas


 
pembawa nya bermula dari dua adik beradik lain yg pengasuh anak aku jaga sekali, mula² kakak nye demam, pastu jangkit ke adiknya, time adiknya demam tu trok gak la, smpi pengasuh aku ngadu gak kat aku, muntah trok tapiiiiiii mak pak nye still hantar jugak, kalau alasan mak nye takleh cuti sbb dia cikgu sekolah kna jaga budak SPM periksa, aku leh terima lagi, tapi bapaknye pon sama, cuti la emergency ke kan, anak ko demam trok wehhh...keje dalam berek je pon, tros aku panas hati, sebab anak aku klu demam trok, takde aku nganto ke rumah ngasuh tu, aku pon tau bukan anak aku je yg pengasuh tu jaga, rmi lagi yg baby pon ada....bertimbang rasa lah sikit *kes geram* walau cuti aku dah saki baki je, have to lah kan, what to do...anak ko, pandai jaga lah...

memang la penyakit² ni kalau nak kena bukan kerja kita kan, dh tertulis mmg anak² aku akan demam sekian², tapi selagi boleh dielakkan, berusaha lah...*sigh*

dua hari jee lepas dorang demam tu yg jangkit ke aqeef tu, biasanya kalau patern anak aku demam, dia panas malam je, siang dorang aktif, tapi mmg kuat gila virus yg dorg bawak ni, aqeef siang pon demam trok dengan muntahnye, tak lalu makan, susu pon sikit *makin kurus la aqeef*

lepas tu jangkit ke leisya, alhamdulillah leisya si debot antibodi nya kuat sikit, dia demam tapi tak terlalu panas, siang pon dedar je, tapiiiii demam dorang disertai pakej lengkap batuk + selesema, perggghhhh memang terbaiikkkk virus sekarang ni, tak bagi can dah...sekali harung dia datang...

5 hari jugaklah azim tak tido malam sebab jaga dua beradik tu, tdo kejap, batuk, pastu muntah....terbaekkkk...

dannnnnn......start jumaat lepas aku & azim plak batuk + selesema....pergghhhh ni lah pakej sekeluarga namanya....sib baik time tu aqeef & leisya dh beransur baik, cuma batuk & selesema masih saki baki, leisya kalau selesema mmg heavy, keje aku lap hingus dia je *kalau azim dia sedut je***

hari ahad mlm aku stat takleh tdo, sebab tekak rasa perit sangat, bila batuk dada panas je,  isnin pi klinik dapat mc, sehari je, kedekut nye doc..bgilah dua hari ke kan, ley aku berehat lurus² kaki kat rumah **hehee tak bersyukur dh dapat mc kerajaan pon bising**..

sehingga ke hari ni, batuk aku dah berkurang, cuma selesema je, aleisya & aqeef, sehat sepenuhnya...alhamdulillahh...





~

~







12 December 2012

30 weeks @ kesesakan nafas semasa hamil





Hari ni 12.12.12, genap² kandungan aku 30 minggu...cepatnyeee...cepatnyeee masa berlalu....yg sbnrnya lebih kepada aduhhh baru 30 weeks ke, lambatnye lagi nk bersalin, paling lama pon 10minggu lagi atau kalau ikut due dalam 39 minggu camtu insyaAllah aku dh bersalin... atau kalau aku lasak lebey sket masa 38 minggu kot² dah kuar....*bak kata orang dolu² lagi banyak anak lagi senang nk bersalin* & member aku yg bru je lahirkan anak ke tiga pon ckp bnda yg sama, dia baru sakit² perut g spital dh bukak jalan, sekejapan dah bersalin, tak sama mcm anak 1st dlu ~~ 2 hari akak tahan sakit dik non** mudah² an aku pon begitu nanti~~

Malam tadi tetiba sesak nafas, dh lama gak aku tak kena mcm ni, masa awal² peknen dlu adalah rasa camtu, sesak nafas, mengah, kalau bercakap tu ketara sangat bunyi mengah, masuk trimester kedua dia hilang, gone with the wind, ni bila trimester terakhir ni datang balik..

memang kalau diikutkan kesesakan nafas semasa kehamilan ni benda koman, ye lah bila baby makin besar dia akan menekan abdomen kita kan, terutama dada lah..

tapi bila sampai ke pagi ni pon rasa sesak nafas lagi, padahal aku dalam keadaan duduk tegak, tanpa bebanan lain di badan selain bawak perut ni, dh duduk relaks pon still sesak nafas lagi...takut gak..hurmmm...mcm biasa sebelum apa² mesti gugel sana sini kan.... kebanyakan yg bg tip sesak nafas adalah cara yg sama...


****************************************

Tip Sesak Nafas 

Salah satu gejala yang kerap menyerang ibu hamil adalah sesak nafas. Gejala ini mudah berlaku setelah kehamilan memasuki usia 6 bulan ke atas terutamanya pada trimester terakhir kehamilan.

Keadaan ini disebabkan bayi yang semakin membesar dan menekan abdomen terutama di bahagian dada si ibu hingga mengurangkan ruang pada paru-paru yang menyebabkan anda sesak nafas atau adakalanya terasa sukar hendak bernafas.

Berikut tip yang boleh anda cuba amalkan bagi membantu mengatasi keadaan ini.
  • Banyakkan melakukan senaman olahraga kerana ia akan membuat tubuh sihat dan segar serta membantu mengurangkan masalah sesak nafas.
  • Duduk dalam keadaan tegak agar ruang pada bahagian paru-paru tidak tertekan dan mengganggu pernafasan anda.
  • Semasa tidur pastikan bahagian kepala dan bahu agak tinggi sedikit agar paru-paru tetap mempunyai ruang yang cukup untuk memudahkan pernafasan anda.
Jika anda berasa sukar bernafas, berhenti daripada aktiviti yang sedang anda lakukan, berehatlah dengan bersandar pada kerusi atau bantal.



 ****************************************


So far semua aku dah ikut, tapi masih lagi rasa mcm tu, maybe kalau berlarutan smpi tengahari ni aku gi spital lah kot, sebab kadang² kita bukan tau kan dalam dada ni, kot saluran sempit ke, errkkkk....mintak dijauhkan....

ok...aku nak berehat jap...sandar² kat sofa, lagi best kalau dapat lelap barang sejam dua...hun hun hun... *lagi best bila mana bos takde hari ni ** heheh selamat bekerja bagi korang yg bekerja, untuk kes mcm aku ni, special..dikecualikan dari kerja² berat...gud nite... zzzzzzzzz



~
~
~

11 December 2012

Terimalah Hakikat Anak² Kau Bukan Fotogedik

30 Nov - 02 Dis lepas telah berlangsung 4th Maternity & Children Expo, bertempat di MidValley (Exhibition Centre), ini lah 1st time aku tergerak ati nak pergi setelah 4 kali diadakan, saje² menyebok kat tempat ramai² org ni, maybe aku pon tgh pregnant, so leh la carik brg baby sekali kan, mana tau murah² ke...




dapat tau pon bila belek Majalah Pa&Ma edisi Disember, dorang war² juga nanti akan diadakan Pertandingan Bayi Fotogenik PA&MA 2012....




kau tau aku pon leh tersangkut turut serta besesak² pada hari itu...pepagi dah kuar hangkut anak² kes nye sebab nak join kan Aqeef & leisya ni dlm fotogedik Pa&Ma tu lah, dorang terlibat dalam dua kategori : Leisya Kategori A (0-2 tahun) & Aqeef : Kategori B (3-4 tahun)


Tulis kat situ Exhibition ni start kul 10am...so pepagi aku dah bangun siapkan anak² & mak pak, kes teruja nak pi nye pasal, sebab tau nye kalau mende² camni orang akan berebut² nak masuk (agaknye lah) *buat firasat sendiri*

Sampai kat MidValley dalam kul 9.45am, parking & tros je ke kawasan Exhibition tu, dah agak, orang dh stat berkerumun depan dewan tu, walau pintu lum bukak, ada la dalam 25minit aku berdiri *giles excited*

 aku antara yg sanggup bersesak depan pintu Hall ni


dalam 10.15am camtu baru pintu tu bukak, bila aku tgk orang berlari² aku pon terboyot² la berlari sama masuk ke dalam, tah apa aku nak kejar aku pon tak tau, hahahaha...aku pegang aqeef, azim dukung leisya sambil berlari² anak, baru lah btol & tepat namanya, "lari² anak"...haha

yang aku tau aku nk kejar goodies bag, tapi yg sebenarnya aku lebih nak kejar PENDAFTARAN untuk Booth PA&MA tu, dah dapat ambik goodie bag, aku pon ke kaunter 11 utk daftar, rupa² nya takyah nak berator kat luar ni, tros je masuk ke PhotoBooth PA&MA kat dalam, cehhhhh, konfem dah ramai yg beratur ni....


Sekali lagi tepat tekaan ahkak tau, nyampah tau korang, apsal korg cepat sangat berator..

 


Untuk pengetahuan korang yg tak tau, Jumaat & Sabtu hanya 50 nombor sahaja dikeluarkan & Ahad nanti lagi lah 20 nombor je, so nasib ko lah kalau ko penat berator panjang² sekali ko ialah nombor yang ke 51, sila menangis disitu meratapi nasib & kaki yg lenguh berdiri....heheheheh

 Adalah dalam hampir 40 minit aku kena berdiri tu, ni lah gaya mak yg teruja 1st time nk masukkan anak² dalam contest, sangguuupppp...sementara tu azim & anak² duduk kat sudut disitu tunggu aku berator...



Sepanjang aku berator tu, dalam hati berdoa tak henti² ~~ mintak² aku sempat dalam senarai 50 tu, sebabnya kalau boleh takmo dah datang esoknya, kalau dapat nombor yg hujung² pon takpelah....

dannnnnn doa aku diperkenankan oleh Allah S.W.T bila aku daftar nombor yg ke 46 & 47...phewwwww alhamdulillah..*teruja sungguh dpt masuk list* setiap penyertaan dikenakan bayaran RM15 seorang..


time tu belakang aku ada lah dalam 15 mak pak yg berator lagi, sian dorang, sbb smpi ke 50, kaunter daftar pon tutup, yg ke 51 sila datang esok, sekiannn... 


ok bab 1 dah setel, sekarang tunggu turn je untuk bergambor, itu pon time tu baru turn nombor 11..hadoiii menunggu lagi..ok ok takpe jgn mengeluh, anak² nye pasal, kita pi carik breakfast dlu, sebelum leisya mengamuk wat perangai masa photoshOot jap lagi...


keluar je hall tu paling dekat aku nmpak Old Town je, so jadiklah makan roti bakar je wat breakfast...




dalam 40 minit camtu masuk balik tgk nombor baru yg ke 28 camtu, lamanyaaaa lagi, so berkampung la aku anak beranak kat situ, duduk plk tggu giliran, tak larat aku nk berdiri dah....kaki pon dah naik kebas²...



masa duduk² tu puas aku pujuk aqeef & leisya nanti bila bergambar kat situ, buat muka comel² tau, nanti mama beli ice cream lah, beli cupcOrn lah, beli barbie lah, mcm² wehhh mama ko nak belikan nih, nak memujuk punya pasallll....dorang pon jawab dengan ok sesajeeeee...




saje la aku test kat leisya ni, nanti nak ambik gambar posing mcm mna, wahhh dan² dia lenggok² badan buat camtu lah buat camni lah....sama je dengan aqeef pon...




sampai je giliran dorang.....



leisya dah stat kaku dah...dia buat perangaiii plk, maluuuuuuu nak bergambor katanyaaa...hadoiiiiii, puas la aku, azim & aqeef pujuk suruh bergambor, dia tetap je berdiri kaku kat situ....




disebabkan semua pict dia takde yg cun, so aku soh aqeef bergambor dulu.....kasik leisya ambik mood jap...sib baik aqeef ok, tapiiiiii....dia mestiii nak senyum mata sepet sebelah tu, hadoiiiiii, mmg takde bakat fotogedik btol lah anak² aku ni, ikut babah dia la ni, kalau ikut aku mesti pandai posing, mmiaaaahhahahahahahahha



lepas setel aqeef sambung leisya pulak, hurmmmmm hampehhh sama je....ok dah boleh terima hakikat anak² ko mmg bukan fotogedik di depan kamera....dorang pemalu ya hamatttt...please la leisya...pleaseeee

~~ sessi memujuk leisya~~ **abaikan badan ku yg menggendut itu**


Setel sesi photoshoot, kena tunggu lagiiiii...kali ni tggu gambar tadi dorang edit utk print, mak pak boley bawak balik pict tu nanti, sementara tunggu tu mak dorang ni membebel 5 jam sebab beria je nak masuk contest, duk depan camera kakuuu manjang....


 
 ko tengokkkk, kalau aku yg snap pict dorang, pandai plk nak pose mcm itu macam ini, heyyy la anak, awattt pemalu sangat ni, takdak bakat nak jadik model la camni, haha

 





bosan tahap gaban, masing² dah sebok wat sampah...












dan hasilnyeeeee....



hahahahahahhahahah....terimalah hakikat ye mak pak sekalian, anakmu bukanlah fotogedik tegar....kalau dah camni ganyanye ko jgn harap nk menang, tah saguhati pon belum tentu....

orang lain datang siap pakai kan anak dorang baju coat, bow tie, ada yg pakai mcm princess, barbie, mak engkau, mcm ini je, ada ko pikir nak menang ke, jgn harap dik non.....takpe 1st try, tahun depan kita cuba lagi ye leisya.... **ehh nak jadik kan aktiviti tahunan plk ke...** 


p/s :  leisya memang dari kecik dah dapat jolokan budak suka termenung, dia ni kalau orang nk stat ambik gambar dia ke, puji dia lebey² ke mulalah dia wat mata termenong tu....



 sama je dengan passport pict ni pon, mesti muka sebekkk je....nyampah tau...sampai ke besar la ko camni







~
~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati