25 February 2014

Happy Birthday budak dedek Affan Fiqhry

20 Februari 2014 dah genap affan setahun, hai cepat nye lah rasanya masa berlalu, sedar² dah meniarap, pastu merangkak, pastu duduk, bertatih & berjalan... alhamdulillah affan membesar dengan baik, bijak, handsome & smart....dah pandai berjalan start umur 11 bulan, skang gigi dah ada dua batang bawah & 3 batang atas...keje nak menggigit je..

Phewwww maknanya genap jugalah tempoh penyusuan setahun affan fiqhry...


banyakk sangat liku² pahit manis sepanjang tempoh penyusuan setahun ni :)


Affan lahir dengan tak banyak kerenah, senang...meluncur..walau sakit dia samaaaaaaaa je tiga² anak, start sakit 3am, kul 2.30pm disorong ke labOur roOm, kul 2.40pm lebih kurang la affan pon lahir..alhamdulillah... ada ku kongsikan di entri dulu... Pengalaman Melahirkan Affan Fiqhry


Si Comel Affan start lahir sampai sekarang, hensem kan, haha, kalah abang dia si Aqeef, tapi sometimes muka dia ada sama dengan aqeef gak



Si dedek affan ni abah dia panggil anak manja mama, mana taknye mama nak bergerak mana pon tak boleh, kalau dia dah ngamok bagi la apa pon semua tak jalan, cer mama dia yg pegang tetiba boleh senyap sunyi, takde nak nanges² dah...haishhhhh gedik sunggoh... bebudak breastfeed ni mmg camni ye...

Tapi si affan senang jaga, asal aku ada je berdekatan dia ok je, nk beriyy pon angkut sekali, nak mandi, nak shisi ke, dok la ketuk² pintu bilik ayer tu, sweeeeetttttt sangat tau..sangat lahh....pendek kata sepanjang masa dengan aku je lah.... nak masak jangan cakap berdukung sesaje, muscle lengan aku belah kiri ni dah besar mcm popeye dah, haha...

Meh aku flashback mOment² dia setahun yg dulu..

Beberapa jam selepas lahirkan dia, punya lah payah nak kejut nak bagi susu


esoknye aku dah boleh discharge dah, 1st time bawak balik rumah nenek, abang paling seronok

Si Merah dengan abang


macam² gaya si affan tido, ni aku gelar kepompong yang cute, hahah



Time sebulan, dibotakkan


suka posing yang kelakar²


time dia kecik² dulu, kepala selalu teleng, puas la aku betolkan, haisshhh mcm² hal, tapi dah besor dia elok sendiri



Affan asal demam je ada je benda yang dia nak pandai, tapi selalunya sekejap je, panas malam, dedar time siang


jarang bawak dia keluar sebab malas nak carik² port menyusu, tapiii kalau aku yg dukung sedap je dia tido, time ni saje bawak affan & leisya naik LRT...




Satu hal dia ni, start meniarap lambat, seingat aku dah dekat 5 bulan kot baru pandai, tapi yang kelakar, sekejapan je dia merangkak tros pandai duduk je, masa 6 bulan, advance sungguh si affan

Punya la susah kalau aku nak bawak dia kemana² kalau azim takdo, sekejap je dia nak duduk dalam carseat, selebihnya, ngamokkkkk nak aku peluk...hadoiiii tapi bagus la so takyah la aku kna drive kalau nak gi mana², abah dia nak drive gilir² pon tak dapat lah... =P


paling susah nak makan, kalau dengan pengasuh dia kemain cerita affan makan banyak, tapi kalau ngan aku dia lebih nak nyusu je, adoiii, tu yang berat naik sendu² je, bulan lepas siap dah nak sampai border line dah, sib baik bulan ni naik balik, skang ni 1 tahun berat dia baru 8kg, tapi alhamdulillah perkembangan lain semua ok, lasakkkk yg hamat



Haaaa...sama tak muka abang & adik ni....sapa lagi hencemm....





Birthday dia aku takde nak buat apa pon, hari tu bawak dia gi makan kek je, tapi lebihnya abang & kaka dia yg over, nanti lah buat sekali dengan majlis akikah dia hujung minggu nanti...

Alhamdulillah so far ketiga² anak aku membesar dengan sihat, sempurna, bijak & rajin (aqeef je, leisya pemalas yg hamat) Semoga anak² mama membesar jadik anak² yg soleh & solehah, hormat org tua, jaga akhlak ye...




19 February 2014

Dari Si Gemuk kepada hai... si pertengahan kurus !!!!

Kronologi ~~~ Luahan Hati Bermula 31 Disember 2013

J.I.J.I.E....>> memang dah sinonim dengan KEGEMUKAN, kegemukan daginggggg T_____T .... Kisah gems ni terjadi sejak aku habis study di politeknik shah alam...so far sebelum tu bukanlah kurus, berisi juga, tapi bukanlah melebar mcm sekarang, zaman² study dulu aku bukan jenis yang menjaga kesihatan, ye lah tahun 2001 dulu manalah nak ada internet bagai ni, komputer pun takde apatah lagi smartphone segala, blog ?? lagilah aku tak tahu mende, jadinya sosial aku hanya pergi kelas, balik tido, takpun petang² kuar jalan kaki ramai² gi giant shah alam kat stadium nuh..kadang² joging, tapi bukan sebab nak menjaga kesihatan ke, nak nampak cantik & fit ke, nak kurus murus bagai ke, yang aku tau dulu aku memang tak reti bab² kecantikan semua, aku jenis budak takde identiti, main redah je IKUT KAWAN....tapi walaupun begitu zaman poli lah zaman aku ramai boyfren, hahahahah..bertukar²...

Ok, Perkara yg lebih worst, aku tak tau pun berat aku berapa, huwaaaaa sedih... **punyalah tak reti nak menjaga diri punya pasal....***pppffftttttt.....


Kisah habis study & kegemukan tidak berakhir disitu...Makin teruk badan aku start naik bila dapat kerja di pejabat kerajaan, time tu aku lapor diri di putrajaya, masa tu tahun 2004 dapat kerja, ngam² habis study, tros buat kerja part time cashier pam minyak pastu dalam tak sampai setahun dapat offer pembantu tadbir ni... bermulalah kisah kenaikan berat yang mendadak... aku bagitau korang lah, kalau korang jenis metabolisme rendah silalah jaga pemakanan bila kerja di pejabat..sebabbbbbbbbbb kat pejabat kerja korang akan makannn makannn & makan... dan paling mencikkk sekali kenapa lahhhhhhh aku tak pernah nak monitor berat aku, kira memang tak pernah ambik tau kauuu... T______T

Sedar tak sedar, badan makin melebar.. tahun 2006, aku tunang, tahun 2007 masa aku nak kahwin, time ni  berat aku dah 75kg macam tu, pernah sedar diri sekejap, so pergi slimworld, habis RM2k, tah berapa sessi, turun gak la berat aku tu pon dalam 4 - 5kg je....


http://4.bp.blogspot.com/_aTObib2CW4M/Shts-91zHOI/AAAAAAAAAYI/XD0AEg1znp8/s320/P2021698.JPG


Episod lepas kahwinnnnnn...ko jgn cakap dah la... lagi² time membuyung...makkkkkkkkk boleh nanges kau...

Mengandung aqeef, 2007, berat last sebelum deliver mencecah 95kg ++, disinilah bermulanya arena gemuk tak dapat dibendung. lepas habis pantang, konon nak merancang anak kedua aku pon makan pil perancang..tah brand apa aku tak ingat, beberapa bulan je lah then aku stop sebab berat naik mendadak, ye lah pil hormon kan, ada badan yg tak sesuai memang akan membadak lah kau.....


Dek kerana kerisauan melampau aku pon stop & mula cari alternatif untuk kuruskan badan, orang pompuan kan, tau nak jalan singkat je, nak CEPAT KUYUSSS, so terjumpa lah satu jamu kurus ni.....memang hebat penangan dia, memang terbaekk..



Tahun 2009 - aku mengecut tah bape kilo tak ingat, dah sama besar ngan my bff, ana.. =p


tapi lepas tu bila aku stop makan jamu tu, berat naik mendadak, sampai la pregnant second yg leisya plk...berat last 103kg ... whoooaaarrrrrrr... mendidih je darah aku tiap kali timbang, hahahhaha... pujuk lah hati, takpe anak punya pasal kan... sobbb soobbbb..




Tahun 2010 - Time berpantang - turun la sket, lepas setahun, dua tahun, macam tu je lah berat aku, gemuk manjang....pastu timbul kesedaran sampai bila nak gemuk, kesedaran ni lama dah timbul tapi tak terbuat je... heheheheh

Tahun 2011 - So aku & kawan² ofis join members di fitness first, Avenue K, Jalan Ampang..

 http://media.viva.co.id/thumbs2/2010/01/30/84413_fitness_first_663_382.jpg

Tiap kali balik kerja kitorg g gym, time tu best la sebab ramai², sempat la 3 bulan camtu, kira success gak la, berjaya turun sampai 83kg.. badan aku jenis pear, gumuks kat belah bawah... seksa nak kecikkan peha & muntut...kalau org tgk mcm dah kuyus dah, tapi ha time ni aku 83kg...






belum lagi mencapai target berat ideal, nak mencecah ke angka 7 tetiba disahkan pregnant lagi.... haiyaaaaaa.... bak kata kawan² ofis aku, ko xyah la nak kurus murus bagai, asal ko kecik sket je azim gerammm, pastu mengandong,, buduhhh tau diorg....

mengandong affan ni paling worst sebab berat aku mencecah ke 108.3 kg sebelum deliver...



ha nampak nampakk dia punye permainan kat situ, anak 1st 98kg, 2nd 103kg, yg 3rd 108kg...so agak² ko nak tak mengandong yang keempat...muahahahahahahahha, tapi takpe aku tak serik, ni lah namanya pengorbanan seorang ibu kan...


paling tak boleh blah, kaki aku tak pernah surut, mengembang je..hahahahahha memang giler kentang... dak² opis aku ni hari² gelak tengok kaki aku, tapi mak tak kisah pon, asalkan mak sihat, walau berat 108kg tapi alhamdulillah tak dihinggapi penyakit kencing manis mahupun darah tinggi....



ni ngam² selepas seminggu aku bersalin, aku habis mengurut, wat da pak turun 8kg je, gila kentangggggggg.... tapi syukur alhamdulillah habis je pantang berat turun gak la takde la angka 100 tu dah...


Dalam hati meronta² nak diet, kata orang kalau breastfeed cepat kurus, tapi tak hado de kalau badan aku, turun gak la walau slowwww...

nak makan ubat2 kurus badan, lagi tak kan lah sebab affan menyusu kan, so sekian lama aku buat research & gugel sehinggalah terjumpa satu kaedah yang mana alamakkkk apsal la aku tak terfikir nak buat....padahal dulu aku dah pernah baca pasal benda ni... cuma tak sanggup je nak buat, hehehehhe


31/12/2013 hari pertama aku cuba kaedah ni.. dengan berat 91kg... Time ni Affan Fiqhry dah 10 bulan ++, dah start solid foOd so tak bergantung sepenuhnya dengan shushu aku.... dah boleh sangat nak berdiet, cukup² lah mak membesar ni ha....

it's me, beforeeeeeeeee, see my drumstick so juicy, hahahhahahha



Dannnnnn ini resultnye selama 1 bulan lebih.... From 31/12/13 - 19/02/14, beza bape kg tu tak banyak sangat, yang penting BodyFat berkurangan...... Berat aku still di angka .....



Ada beza tak,saje aku pakai baju sama kasi compare sket.... ramai tegur tang muka kurang dah mulat & kurang melebar pinggul aku... yeayyy percubaaan berjaya...



dah korang taknak ambik gambar aku, aku selfie kat toilet, muahahahah





So nak tau rahsia nye.. yang penting ini adalah  
TANPA PRODUK & TANPA BERLAPAR.... best kan...... haaa next time aku reveal the secret...ceh secret la sangat...hahahahhahaha



p/s : ni baru satu bulan, jangan ko nak expect la turun banyakkk kilo kan, wehhh agak² la ko nak gemuk camni pon makan 5 tahun, takkan boleh kuyuss dalam masa sebulan kan...so jgn drastik sangat buat slow² pon takpe asalkan konsisten... bagi masa 6 bulan - 1 tahun utk badan ko ambik masa... sebelum² ni ko dah melantak makan tak hengat KFC, McD, nasik tiap hari, lemak minyak, air manis, so kita change ok...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati