16 June 2016

RESEPI MUDAH CARA BUAT ROTI PURI KENTANG

Roti puri ni memang feberet aku kalau gi breakfast kat NZ Garden sebelah opis aku ni, dia punya rasa nalarekekkk...ammak... sedap gila bila lalu kat tekak ni.. tapi idok le aku gi makan hari² kat NZ tu kan, kihkih.. time teringin je lah..


gambo pinjam kathyjem punya, jgn mara haa..

Disebabkan sedap tak terkata, so aku pon cariklah resepi, gugel yang paling ringkas & mudah untuk dibuat. Banyak gak resepi & olahan, so aku gabung² resepi ikut anak tekak sendiri, menjadik pulak, fewwiittt... so ok, malas bebel panjang, puasa ni, hehehhe.. bolehlah kalau korang nak buat untuk buka puasa petang ni ke, makan supper sebelum tido ke, boleh lah tambah lelemak kat badan tu :p


okey jom cekidaut... Bahan² mudah je mak bagi korang ni..

Tepung gandum, susu pekat/susu cair/susu tepung, garam, gula, butter, minyak sapi (optional), kentang, serbuk kunyit, cili hijau, bijik sawi, halia bawang putih, bawang bosau/bawang merah/bawang holland, halia, penggelek & kudrat yang sihat, kalau selesema sila pakai mask, heeee :)



Panaskan sesudu butter + sesudu minyak sapi.. cukup sekadar mencairkan ... kemudian tutup api... kalau takde boleh guna minyak masak je ... klu tak suka minyak sapi pon blh guna butter je..takpon minyak je..atau pon minyak sapi je pon boleh....



 
  3 cawan tepung gandum (aku pki sukatan cawan sponge bob tu)
1 sudu kecik garam
1 cawan air suam + 1 sudu susu pekat manis.. nak guna susu cair pon boleh... susu tepung pon boleh, asalkan bukan susu anak korang, heheheh... tak letak pon takpe... ikut taste masing2 nak letak garam dlm air tu pon boleh.. ikut la mana senang, kalau guna susu tepung & susu cair, kena tambah gula sikit dalam 1/2 sudu



 
Tuang sedikit demi sedikit air tu... uli smpi tepung tak melekat kat tangan je...klu air tu tak habis pon takpe...


 
 Smpi tepung habis diuli je..



 
Masukkan butter tadi...tuang dan uli sikit demi sedikit




Takyah lama2... agak2 semua dah sebati ngan tepung... rehat kan sekejap adunan tdi.. tutup la ngan kain basah ke..kain kering pon boleh...bukan ada letak yis pon kn...




Sementara tu siapkan kuah puri kentang dlu...



Bahan2...
Kentang 3@4 biji potong kecik2
Ginger paste ( 1/2 inci halia + 2 ulas bwg putih ) - tumbuk lumat
1/2 tangkai Cili hijau (optional taknak letak pon xpe...)
Bawang holland (xde dlm gambo)-dh habis mls nk beli tdi..letak bawang besor ke bwg merah pon boleh lah...potong dadu
Sayur campor (takde dlm gambo) - klu tak suka takyah letak..
Campuran biji sawi (yg ada cuma biji sawi je tadi) pon boley



 Panaskan minyak..tumis bawang holand & ginger paste..
Agak2 masak sket, masuk semua bahan yg tggal...
Masuk serbuk kunyit sket
Gaul2 sekejap..





 Masuk air...agak2 tenggelam kentang...klu nk berkuah sket, lebihkan air...perasakan garam & sedikit gula.. seimbangkan rasa dia





Masak je smpi kentang empuk... & kuah agak pekat...





Dah setel... kita jenguk balik adunan tepung tdi..bulat2 kn doh nnti senang nk canai... takyah besor2... adunan tdi dpt la 16 keping roti puree




Letak tepung sket supaya tak melekat...letak minyak pon boley, canai nipis2...



 
Agak2 dlm 6 keping ... stop & goreng dlu... roti ni time nk makan bru goreng sebab...klu sejuk dia liat...tak sedap...mkn panas2 baru careeeeeeee..




Tips menggoreng... pastikan minyak banyak.. & minyak betul2 panas baru masukkan adunan.. api kena besor..klu dh panas sgt pndai2 la kawal api tu..


TIPS menggoreng kedua... nak dptkan puri yg cantik naik menggelembung .. goyang2 kan adunan tu laju smpi naik kembung..then terbalekkan terus... masak roti puri ni tak perlu masa yg lama.. .. agak2 perang je terus tos minyak sekejap n angkat.. tak sampai 10 saat terus terbalekkan masak sebelah side pulak then angkat je, api besor tau, kalau tak roti akan masak lama then jadik rangup pulak, boleh je kalau suka rangup



Tu diaaaa...kembong²





Makan panas2... makan ngan kuah puri kentang & sambal sket... mkn ngan sardin pon best... ngan kari pon ok... ngan dalca pon mabeles..ikut la tekak masing... ada resepi yg letak yis.. ada yg pki air suhu bilik je... ada yg tak letak susu... ada yg campor tepung atta... so korg ikut le mana yg sonang...



anak mak si affan yang tak suka makan ni pon kalau dapat roti puri ni boleh habis sekeping tu dia sorang, serius sedap...



gemokkk....gebusssss......

ni sebab adunan terlebih besar, so potong dua, senang nak goreng tak yah kena minyak banyak





budak² ni kekadang gedik, nak bentuk bagai², mak layan je lah, asalkan korang makan...acuan banyak kan, kalau tak dok simpan je, tak guna..ini puri cinta kasih sayang namanya...







untuk abam azim always gedik buat lagi spesel, puri² cinta namo eyhh...haha

Share lah kalau rasa bermanfaat...Okbai...



07 June 2016

Aqeef Fahmi yang sweet muwit

Masa Mother's Day hari tu, biasalah budak² sekolah mesti ada kena buat kad kan, lagi² si Aleisya tu tadika lagi, itu je lah kerjanya, asyik buat kadddd je, yang si aqeef pulak kad dia special sket.. 

Yang dia buat kat sekolah biasa² je lah kan, sebab semua sama je, cikgu print siap² then dorang just colour & tambah ayat² sket..

Tapi hari tu, aqeef mintak kertas, kalau dulu memang takyah mintak, buat je apa korang suka, colouring, gunting, wat kapal, lukis & etc, tapi sejak menjak asyik buat sepah je so abah dah monitor & warning, jadinya kalau nak kertas or nak buat something mintak permission dulu dari abah or mama, itu pon kena kemas mainan dulu baru boleh mintak kertas, *padahal bab mainan, affan yang suka sepah², sian abang yang kena* ekekekekekke

ok ok, lepas dia mintak kertas tu aku memang wat derk je lah sebab kalau dihimpun boleh penuh almari dengan lukisan dia, contengan dia tah apa² lagi, 3 buku lukisan pon dah penuh tiap helai, ya aqeef dia kreatif sket banding adik² dia..maybe kidal kot.

ada la aku jeling² sekejap apa dia buat sebab siap bergunting & gam bagai, tapi takat jeling je lah takde ambik port apa dia tulis & lukis tu...

Esoknya, petang aku balik kerja, nah ambik, atas lemari solek aku dalam bilik dia letak.


I Love you mom, Open


Buka
Siap bermangga kunci bagai, tapi kunci tak bagi pulak, hahahahha, aku pon buat² bukak guna kunci rumah :p




Happy mother's day mom, Selamat Hari mama :)
I sow love you mom, sow sow, wakakakaka..
(i so love u mom, so so)
 love tu kemain rajin dia kaler, gunting satu² tampal..



 yang paling klimaks nya ni ha...Mesej tersembunyi


Angkat .... Terima kasih kerana melahirkan abang...
**perghhh perghhh cair mak ko baca nak oiiii, hahahahha abah ko pun tak suwit muwit camni, dulu je ada sekali abah ko wat kerja sweet, masa belum kawen dulu, dia bagi kad raya sebesar kertas A3, hahahahha, mak simpan lagi nak sampai sekarang**

hurmm..nampak tak dia punya effort nak menawan hati mama, alahaiiiii, moga kamu suwit muwit begini sampai bila², hormat kaum wanita, jangan suwit muwit nak memikat pulak, wakakakka.

Disebabkan kad ni sweet bagi aku, so aku memang akan simpan la, antara karya² terbaek dia, kalau yang tak best, merapu, aku buang je...

Hari tu, nenek kelate dia datang, dia tanya mana kad dia buat tu, aku jawab entah, lupa letak, mama dah buang kot, saje je main angin dia... punya la dia bengang, aku bagitau, sapa suruh sepah² affan dah koyak² mama buang je lahhh..mihmihmih, padahal aku simpan.


Esoknya aku balik kerja dapat lagi 1 surat, tempat biasa dia letak, atas lemari solek aku dalam bilik....

 OPEN MAMA


Mama, kenapa mama buat kad abang hilang yang abang bagi dekat mama tu ha....baru je nk bagi nenek apalah mama ni kan .. Affan hmmmmm (muka marah)
*kahkah siap bernota bagai, padahal boleh je dia direct bercakap ngan aku kan, tapi suwit muwit nye pasal, yang kelako siap lukis muka nak marah kat affan sebab koyakkan kad dia*

Dari kecik dia dah camtu dah, suka tulis² nota kat aku.. 
sebelum ni aku ada tulis kat entri sini 



Sampai ke mama pon dah terjangkit main tulis² nota ni, time ni dia tak sihat, so tak gi school, aku siap² masak kat dia sebelum gi kerja, dia bangun dia baca dia terus call.. 


hahhaha ngade kan kisah mak & anak yang suwit.. 

Rindu pulak kat budak berdua tu, khamis ni mama balik le ambik korang..cuti sekolah dua minggu, seronok la dorang balik kampung nenek kat kelate tu, hari² call, hari² main hp nenek hantar voice msg thru whatsapp. Hantar pict bagi makan ayam la, mandikan burung la, ni dah dua malam ikut nenek gi teraweh, puasa..alhamdulillah..



Okbai...

















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati