31 January 2013

Spagetthi Carbonara

**** Episod mengidam saat² akhir : Part 1


Al-kisah nafsu dihujung² tanduk yang semakin membuak²...hehehehe, bila dekat² nak deliver ni kan, tekak ni mcm² maunye...kalau boleh nak makan semua macam esok tiada lagi, hahah, tak lah sebenarnya, bila dh hujung2 ni kita nye selera makin besor, tapi makan makin sikit, ehhh korg paham tak apa aku nk terangkan ni...makan makin sikit sebab baby yg memenuhi ruang perut, sampai kan bila kita makan banyak sket je dah mengah, usus akan bergadoh sesama kantung baby, ehh tepi sket la, hahahah

lepas ni kita kan nk bersalin dah, pastu nak kena pantang dari makan mcm², al maklum lah lauk org pantang tu mcm mna kan, klu tak rebusss...bakorr...rebusss...bakor...*kukus grill panggang*, so ni lah masanya menggunakan sisa² hari utk makan apa saje yg diidamkan...DIULANGI YANG DI IDAMKAN SAHAJA.... 

so tetiba tekak teringin nak makan spaghetti carbonara, punya la lama peram keinginan tu, seminggu lepas mengidam, minggu ni baru dapat makan, mcm tu kisahnye...baik kan baby i, pensabar orangnya...seperti mamanya yg bersabar memeram entri ini selama dua minggu, hehehe..

disebabkan nak makan kat luar mcm tak berbaloi so akak decide baik masak sendiri, bukan susah no, guna je sos prego carbonara, hehehe...kita modified kasik kena ngan selera tekak melayu ni ye...

sebenarnya bahan tak cukup tapi tak menyabo dah nk makan & tggu 1 hari lagi untuk beli tambahan barang, malam jugak tros masak...

Resepi main campak² je...



Bahan² :

* Spaghetti (boleh jugak nak guna angel hair ke, yg mcm straw tu ke, yg pintal² mcm skru tu ke) terpulang pd tekak masing²
* Sos Prego Carbonara
* Cendawan butang (dalam tin)
* Daging cincang (tapi disebabkan takde, sebat je pki daging burger pon) hancurkan
* Sosej ayam (nak pki daging ke terpulang)
* Susu Full Cream
* Mozarella Cheese - diparut (yang ni sesaje letak bagi tambah lemak berkrim) klu nk pki cheesedale tu pon boley - yang ni beli kat kedai sejuk beku jual daging, murah je seketol tu baru RM5, pasni ley buat pizza & sewaktu dengannya...
* bawang holland & bawang putih (cincang je)
* lada hitam (ditumbuk) & serbuk lada putih

bahan yg tiada pd ketika ini :
*sayur² an la, cili capsicum, lobak merah dan apa² yg sesuai, nak letak cendawan hitam yg org buat sizzling tu pon sedap gak...

Cara memasak sangat senang, mcm main masak2 masa kecik dulu je..heheh, campak2..

**aku nye petua, haaa alert ye, klu nak sedap, cendawan tu tumis sekejap, pastu ketepikan, sebab cendawan butang tu basah² mana syok nk makan kan, **

ok dah sudah tu, tumis bawang, masuk daging cincang, masuk sosej, pastu masuk sos spaghetti, masuk air skett je, pastu masuk susu sedikit demi sedikit - agak2 je ye bukan sampai sekotak soh habiskan, pastu sayur klu suka, pastu last sekali dah menggelegak, rasa lah garam gula dia,  klu pekat tambah air sket, sebab nanti dah sejup dia akan makin memekat, last sekali masukkan cheese takyah banyak² mentang2 lah sedap jangan letak semua pulak...pastu tabur serbuk lada hitam & putih.

OK siap untuk dimakan, takde nk hidang² nye, cedok je sendiri dalam kuali...kat rumah ni aku & leisya je yg suka makan spaghetti ni, babah diorang & aqeef tekak melayu tulen, makan nasik je..

kalau korang ada bahan lain nak masuk silakan, aku malas, apa bahan yg ado je, asalkan rasa sama..dah dah jom makan...


 Inilah rupa spaghetti carbonara yang tak semenggah sebab dah siap gaul spaghetti baru ingat nk ambik gambo, hahahaha nmpak benor tak menyabo dah nk makan...



**sehingga menjilat dinding**

0 org telah balas ngOmel:

Post a Comment

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati