30 December 2016

Keguguran @ Missed miscarriage 14 weeks

http://4.bp.blogspot.com/-NBVRktzWQUk/Ual6xdY3wsI/AAAAAAAAEbI/oNsiNyJszu0/s1600/innaLillah.jpg 
"Sesungguhnya Kami adalah milik Allah dan kepadaNya lah Kami Kembali" 


Allahuakbar...Allah Maha Besar..Allah Maha Mengetahui...



Benda yang sama terjadi lagi dengan kes yang sama, tempoh yang sama... T______T..
Aku keguguran lagi...


Selepas kes keguguran Mei 2016 yang pernah aku story kat sini... , dua bulan lepas tu kesekian kalinya unexpected pregnancy lagi, padahal aku memang budget nak rehat kan rahim ni dulu kasi sembuh, kasi padu, tapi ye lah, macam mana kita tolak sekalipun kalau Allah SWT dah nak bagi, kita ni nak cakap apa kan, semuanya terkandung hikmah rahsia Allah..


*tulis diari untuk rujukan kemudian hari* 
*cerita agak panjang sebab nak bagi details segala kejadian, senang nak ingat nanti*
#Throwback >> Bulan September hari tu, beberapa minggu sebelum aku datang bulan, aku pelik, kerja nak pentido je, asal pukul 2pm je mata aku rasa berat sangat, memang berat tahap ko dah kena tidur, kalau ko tahan je mata, ko akan pening... So nak tak nak, memang aku akan nap sekejap kat workstation aku ni, lantak korang la nak cakap apa kan, bukan aku sengaja malas nak buat kerja.. Konon nak nap sekejap, padahal sejam lebih ko ngorok, wat taik mata.. Zzzzzzz... hahahaha, benda ni lama gak la dalam 2 mggu lebih camtu...

pastu dalam 24 sept, suppose aku datang bulan tapi takde, aku ileks dulu, sebab biasa r walau aku regular period tapi kadang lewat dua tiga hari standard ah... tapiiiiii bila dah nak lebih seploh hari lewat ini sesuatu sangat hokeyyy...
Malas nak wat UPT sebab dah boleh agak result dia, so aku biokan dulu... tapi time ni aku dah rasa mabuk lite².. loya²... tapi tak teruk lah..pastu malam je ngantok & mesti kul 9 @ 10 dah kena tido..

Kat opis bila dah habis episod pentido datang pulak episod sakit kepala, tegang urat leher, kang bila aku masok dalam surau bukak tudung nak urut² sikit kepala ni mulalah dorang senyum² dah agak aku pregnant, time ni mmg aku nafikan lagi sbb mmg belum official pon kan, UPT pon tak test lagi...

1 bulan lps lewat datang bulan, barulah aku wat UPT tu kan, takyah teka mmg boleh agak la positif dua line tu.. uhuk uhuk... lepas tu memang akan terus gi scan kat klinik favvy Dr. Wan Kamariah nuuuu di setiawangsa.


24 Oktober 2016
8 minggu 6 hari camtu usia kandungan masa aku gi scan.. sekali lagi doc cakap ada bleeding dalam rahim, luar kantung baby... 'Subchorionic bleeding' namo ehh ... kes sama masa pregnant affan fiqhry & pregnant yang gugur Mei 2016 ... sama sejibik sejebon. Nak tau lebih detail korang google je, sini klik tengok gambo scan 2D.


Time ni doc bagi aku mc 3 hari, bedrest...& doc ada bagi ubat hormon duphaston untuk kuatkan rahim. Duduk rumah macam princess, sikit kerja pon aku tak buat, lipat kain yang duduk je tu pon aku takde mood nak buat..Azim memang redho je, lagi pulak dia memang nak sangat anak lagi, so dia yang buat semua kerja² part time oil & gas tu, heeee...

Habis rehat 3 hari, aku gi kerja macam biasa tapi tak merempit dah la, naik kereta kemana²...memang ikut betul² aturan makan ubat, naik tangga pon langkah slow²..


16 November 2016 (12 minggu)

Booking KKIA Setiawangsa, bukak buku merah, ingat nak bukak lewat sikit tapi disebabkan fikir nak kena gi OPD HKL untuk endorsed MC yg terlebih hari tu, so gagahkan la jugak bukak buku awal, mana tau nanti Doc OPD nak tgk bukti or rekod pregnant ke hape kan..

Time ni scan doc KKIA, dorang macam terkial² carik heartbeat, sorang lagi doc datang check pulak, dia tunjuk ada heartbeat, maybe sbb thick abdomen so kurang jelas, tapi Wallahi, time ni aku dah rasa lain, sebab yang doc tunjuk ada heartbeat tu aku tak nampak pon, dia cakap adaaaaa... so aku iakan je lah :(


28 November 2016 (13 minggu 6 hari)

Time ni suppose aku dah gi repeat scan ngan Dr. Wan Kamariah, Klinik Setiawangsa, untuk check NT sekali, tapi bila tengok beras aku cakap ada promo Scan murah, klinik mediviron baru bukak kat Jalan Ipoh, so aku shoot lah kesana, Rm58 je rege scan, dapat CD dalam tu ada gambo scan & ada Graf untuk tengok perkembangan baby..


Sebenarnya time ni, aku tanya lagi & minta kepastian doc, ada heartbeat tak, dia cakap ada ni, tapi serius aku tak nampak pon yang berdegup² tu, dia just cakap semua normal. Tapi hati aku memang dah kesan sesuatu, cuma taknak fikir buruk je. Kalau tengok kat sini pon, scan & ukuran baby tu menunjukkan 11 minggu, padahal hari tu aku dah nak masok 14 minggu... kantung ketuban tu pon macam dah penyek kan...Tapi takpe, sedapkan hati, jangan fikir buruk..balik tu aku usap² perut, cakap ngan baby, jangan tinggalkan mama, stay dengan mama, membesar dengan sihat, dengan affan pon sekali siap cium² perut.


30 November 2016 (ngam² 14 minggu)

Pagi ni, aku tengah siap² nak gi kerja.. baru nak mandi, kuar darah 2 spot.. meragau gak la aku, cuak, dah kenapa, padahal takde pon rasa apa²... Tak sedap hati, ajak azim gi HKL je sebab dah alang² lambat masok opis konon ni, boleh lah gi OPD endorsed MC yang bulan 10 hari tu..

8am : Terus gi kat PAC, dorang daftar, bukak fail, pastu hantar naik ke EPAU (Early Pregnancy Assembly Unit). Dorang check jalan bawah, 'oz close'.. so pi katil sebelah untuk scan..

Berita dari doc buat hati aku luluh. Allahuakbar, selamber je dia cakap baby dah takde heartbeat, dah mati dalam kandungan.. Jadik doktor ni kena kental kan, kena buat muka takde perasaan..Bila dia tgk aku diam terkelu, tercengang, dia soh nurse panggil azim, then scan², pastu bagitau azim benda yang sama, time ni memang merembess dahh ayor mata T_______T , jadik lagi, kes sama, tempoh kandungan yang sama.. huwaaaaa... air mata tak terbendung dah, situ gak dia banjir.. Cry me a riverrrrr...

Lepas tu dia soh aku tggu luar jap, salin balik baju aku, sementara tunggu tu, memang banjir tsunami dah, sian azim beria dia pujuk aku, 'takpelah ma, dah bukan rezeki'... Aku tau semua tu, tapi ye la sapa tak sedeyh, kejadian kedua dalam tahun yang sama..dah la baru je scan 2 hari sebelum tu, doc Klinik Mediviron tu cakap baby aku ok..

Dalam 5 minit, nurse datang bagi azim borang daftar masuk wad, hari tu gak admit.. gelupor gak la, sebab memang tak budget, satu hape barang tak bawak.. tetiba je..

Naik Wad 15, Gynae, dapat katil hujunggg sekali, Kelas 2, dekat ngan tandas, sonang.. Lepas tu azim balik, ready barang² aku sebab kena warded kan, pastu petang tu baru dia boleh datang balik..

Dah masuk wad biasalah, kiri kanan, kes² gynae kan, yang operate buang rahim lah, yang kes gugur mcm aku lah, yang kanan aku pulak kes tak tau sakit apa, perut kembung penuh cecair, dah tebuk buang cecair tapi still kena tunggu result lab..yang depan adik² lagi, kes sama perut kembung penuh cecair, Allahuakbar, bersyukur Allah swt kurniakan kesihatan yang baik untuk aku..

dalam kul 10am tu MO round wad, tiap katil..sampai turn aku, dia review file then dia soh aku ke bilik scan untuk confirmation sekali lagi... terang² dia tunjuk kawasan jantung baby, memang dah takde denyut ke hape, pastu dia ukur tgk baby mcm 10 mggu, means dah 4mggu lebih gak la dah xde, boleh tgk kantung pon dah penyek, air ketuban pun dah kurang tu... so memang confirm dah takde & kena masuk ubat untuk tolong keluarkan.. T______T, dah tu yang aku gi scan 2 hari lepas tu apa... tsk tsk dugannnnnnn...positif, Allah sayanggg tuuuu

gambo ni aku snap dari file aku, buat kenangan..sebab scan dia clear sangat, kenangann


Lepas je siap scan semua, doc tu macam bagi semangat la kat aku, walaupon dia bangsa cina, lelaki pulak tu, tapi sangat polite ok.

Dia cakap 'ini memang perkara yang menyedihkan sebab dua kali kejadian dalam setahun kan... so u sabar ye... rehat dulu.. u ok tak ? Nak ke jumpa pakar kaunseling..'

Hahhaha, nak gelak aku, terus aku jawab, 'eh takpe, tak perlu, saya ok, kena terima lah doktor, ujian untuk saya, saya ok, tak perlu hantar utk doc kaunseling' (kot dia takut aku meroyan ke hape heee)
Tapi aku suka doc tu, bila mengajar doc pelatih garang ya hamatttt, sekali pusing muka bercakap dengan patient, terus ubah suara, 'ye makcik, ye kakak, ye adik, hari ni ok?' kihkihkih..

ok sambung citer..masuk mood sedeyh balik..

So sepanjang hari tu, aku just di monitor je, tekanan darah, kot ada demam ke hape, tapi darah aku kejap kang dia naik, kang check lagi ok balik, nervous kot.. takut kena rodok lagi, sakittttttt...



01 Disember 2016 (14 minggu 1 hari)

Pepagi bangun, mandi siap², sebab masa kes gugur awal tahun kat hospital ampang tu, dia bgtau kul 7.30am akan masuk dos pertama... ingat kali ni sama, tapi dah kul 10am baru doc datang tanya ada tak doc yang dah masuk dos pertama, memang takde le kan..baru kelam kabut soh aku gi bilik scan sana...

10.30am - 1st dos, kena rest baring je jgn bangun 2 jam pertama.. keputusan - hampa, takde apa² reaction.

1pm - 2nd dos.. haaaa lepas rest dalam 1 jam tu dia mai dah sakit perut mcm senggugut tu, aku tau ni lah masanya, lepas tu makin sakit, makin sakitt lagii.. time tu sib baik azim ada, dtg tghri tu, memang aku tak bagi balik le, tunggu sampai baby kuar... dalam 1/2 jam camtu alhamdulillah start dah pecah ketuban ke hape tah, kuar sikit²... nak tunggu baby kuar dalam 1 jam gitu, ulang alik la sister, nurse, doctor kat katil aku..pastu dorang datang balik, godek² tgk ada tak baby kuar, pastu sister tu tanya aku, takut tgk darah tak..laju jawab tak sebab nak gak tgk baby aku, then dia tunjuk..Allahuuuu... my baby, kecik je, dia letak kat tapak tangan dia... putih² merah lebih kurang anak tikus baru lahir tu...sifat dah cukup semua, tangan kaki terbentuk, pastu dorang bawak pi bersihkan untuk hantar forensik, then nanti azim boleh terus tuntut utk kebumi..

Tapi kan, kali ni hazabbb, sebab dua kali doctor rodok nak bersihkan sisa² darah dalam rahim tu, 1st dah rodok, pastu kat bilik scan kena lagi, sebab lepas scan tu dia tgk ada blood clot lagi sikit... perghhh nak nangis aku tahannn.. 

setel semua balik katil nurse soh baring dulu jgn gi bilik ayor pon...

yang bestnye kan kat HKL kali ni, nurse dia mak kauuuu baik nau nau... start dari aku dah turun darah tu, sampai ke setel siap semua, dia yang uruskan, dia yang tukarkan kain, dia yang cucikan aku buang air kecik dalam mangkuk tu semua, pastu dorang yang risau bila tengok aku tak selesa basah² darah semua tu, dia terus cakap meh saya nak tukarkan kain & alas katil, padahal aku belum setel lagi tu.. then bila nak scan tu dia siap tolak aku atas katil je sebab takut aku pening..padahal dekat je kot nak ke bilik scan tu....alhamdulillah Allah tarik satu nikmat tapi balas dengan orang² yang baik keliling aku...& kali ni sangat dipermudahkan... syukur



 huuu takde dah baby, urrppp gemuknya tangan, ppffttt, tu baru tangan je, haha



02 Disember 2016 (Jumaat)

Pagi² segerombolan doc round, MO, doc pelatih, nurse, & datang lagi doc chinese tu, bila dia belek je fail aku, terus dia owhhh, u haa..mcm mana hari ni ok? dia tanya lah mcm², then doc pompuan yg lain check perut, nak rasa rahim dah lembut ke hape kan..pastu  dia cakap today boleh discharge, alhamdulillahhh, rindu anak² le weyhh, HKL tak bagi budak² naik... 2 hari tak gomoi si affan tu..

Tunggu azim sampai lepas solat Jumaat, pi kaunter discharge, bayaran freeeee, biasa lah keje gov kan, then, terus shoot balik rumah, Home Sweet Home bebeyh.

Baby, semalam azim dah kebumikan kat Tanah Perkuburan Titiwangsa, tempat sama dengan kakak dia yang gugur hari tu..bawah tiang lampu, senang nak ingat kata azim..


Kali ni punye pregnant, tak sama macam yg gugur hari tu, sebab naluri aku rasa mcm pregnant boy, sebab nya azim tak ikut sama mabuk, muntah loya, (kalau pregnant gegurl dia jadik camtu), tapi kali ni tak, dia steady cuma rasa penant, ngantok je, dan aku pulak takde nak makan aiskrim hari², takde nak yg manis² coklat ke gula² ke hape.. pastu makan takde lah kuat sangat, kalau dah makan pagi, lps tu takde nak ngunyah² ke hape, member depan meja aku kat opis ni yang lebih pulak asyik makannnn je, cubit peha kiri peha kanan yang terasa sangatt kekdahnye tu BFF, dia cakap mcm dia pulak ngandong, kihkih..

& memang aku rasa pon yang aku pregnant boy, dia punya perasaan sama mcm ngandong aqeef & affan dlu... & azim pon dah sahkan yang baby tu boy, dia cakap masa basuh baby nak tanam tu, dia belek la tgk² boy ke gurl, ada secoit daging kat situ, tapi tak tau lah kan, saje aku suka² ngagak sedapkan hati... & kalau banding perut aku, boleh nampak pulak, pregnant gegurl dia punya lelemak tu ngembang je kat tepi² pinggang, yang kali ni muncung je kedepan.. begitchewwwww..haha

kenangan untuk aku, simpan buat rujukan masa hadapan, kihkih... asal pregnant je membadak, padahal baru 14 minggu 
ahh sudah lah kalau tak pregnant pon membadak jugekk, kahkah..



Ha, Masa pantang hari tu, memang aku mencarik² sangat tungku yang praktikal yg boleh tahan panas lama macam batu sungai tu, tapi nak yang mudah, so google sana sini terjumpa ini, yeayyyyy memang ni, memang power r, nanti aku story mana beli, azim pon suka...nyaman je tungku kat dia...





Babai 2016 yang penuh memori.. Dapat merasa mengandung Dua Kali setahun..walau sekejap je dipinjamkan kenangan tu.. :)





sini tepek link untuk rujukan pasal miscarriage ni..

http://doktorsiti.blogspot.my/2013/07/keguguran-bayi.html

http://klinikummi.blogspot.my/2009/07/saya-gugur-lagi-doktor_01.html

http://vitaminpilihanibu.com/missed-miscarriage-vs-incomplete-miscarriage/

1 comment:

  1. Assalamualaikum... allahurabbi. Sedihnya baca ni kak mush.. semoga akak dgn abg azim kuat... insya Allah, Allah ganti yang lebih baik... sedih sgt kan tahun yg sama smpai 2 kali terjadi.. teringat sheila pun masa 14weeks gugur yang sblum umar ni... 2 kali gugur sendiri takpernah dnc. Dengarnya sakit gila2 kan.. sheila doakan kak mush cepat sihat ye..

    ReplyDelete

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati