25 September 2012

Resepi Roasted Chicken & Grilled Lamb

Since ramai yang bertanya resepi masak² makan ku kelmarin, so i tulis sini je k...

**Untuk kak berasku, kalau masak ni jgn lupa jemput i makan ye, masterchef nak test*** hehehhe

Untuk Roasted Chicken, resepi ni ambil di internet je, dua tiga hari sebelum nak masak tu dok search mencari resepi yg terbaik, ini setelah diolah & ditambah resepi citarasa sendiri...


Resepi Ayam Bakar/Panggang lada hitam





1 ekor ayam ( potong 2 atau tidak dipotong )
6 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam biji
2 sudu besar minyak masak/ sayuran/ zaitun
4-6 sudu besar sos tiram ( ikut saiz ayam )
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar daun rosemary kering ( jika suka ) jijie pakai italian herbs *dalam botol*
1 sudu besar kicap manis *kicap kipas udang*

Ok..bahan dah ado, jom wat bahan marinate...

Mula² sekali, sapu garam & serbuk kunyit lebih kurang rata kat ayam tu...dah hensem, ketepikan sekejap

1. Goreng bawang putih bersama minyak masak tadi hingga kekuningan. Bila dah kekuningan tutup api.

2. Tumbuk lada hitam, kemudian masukkan halia dan tumbuk  hingga lumat. Masukkan garam, gula sket.

3. Didalam lesung yang sama masukkan bawang putih yang telah digoreng bersama minyaknya sekali. Kemudian lenyek perlahan2 bawang putih tadi hingga hancur.

4. Masukkan pula sos tiram dan sos cili. kacau perlahan.

5. Lumurkan minyak bumbu tadi pada ayam, lumur rata², bawah² kulit dia semua, dalam perut, pastu sapu kicap manis, pastu tabur Italian herbs tu biar lagi hensem dan perap dahulu paling kurang 1 jam. * jiji perap 1 malam*

Sebelum tu kalau nk panggang ayam sekor, ikat dulu kaki dia ngan tali yg kucing selalu buat main tu, tah apa nama tali tu, jgn guna tali rafia plk, nayaaaa...ni ikat kira mcm bedung kaki ayam lah ni, kalau tak terkangkang je, sian ayam tu, hahahha

6. Ok, dah boleh bakar dalam oven… suhu 200 darjah celcius selama 1 jam . *tapi jijie bakar lebih 1 jam**

Kalau bakar guna oven biasa, yg bukan golek² tu, kena dua tiga kali terbalikkan ayam, bia masak rata, walau dh pakai api atas & bawah pon, lagi baik terbalikkan jugak, tapi jaga² dengan tangan anda, jgn sampai grilled tangan pula mcm aku, hahahhaha..

7. Bila dah nampak garing sket tu, boleh lah kuar kan, agak² suam² tu potong lah ayam, kalau dalam dia still merah, dah siap potong tu bakar sket lagi dalam oven kasik lebey garing, tapi jgn over cooked kang isi keras x sodap...

** dh boley hidang, lebih sedap dimakan bersama sos pencicah, sos nasi ayam atau sos halia, tapi kitorang makan ngan brown sauce sekali makan dgn grilled lamb..

********************************************************************


Ok ini resepi utk grilled lamb plak...


 daging ni leh beli kat kedai² yg jual daging, kedai frozen, kalau takde leh je beli kat pasaraya tapi agak mahal, ada jugak yg dah siap² marinated, tapi pon lebey mahal dari biasa, buat sendiri je senang...Lamb ni tanya dulu tokey tu, nak yg biasa org buat lamb chop tu, pastu tanya takmo yg banyak lemak, yg ni harga masa beli sekilo RM22, ambik satu buku, dlm 2kg lebeh, pastu nanti dia potong siap² ado lah mesin khas dia...



untuk resepi ni, sebenarnya tak ambik kat mana² pon, just imagine sendiri je...

sorry kalau resepi sendiri jijie tak pernah nak sukat²...main agak² boh je, yg penting dah siap marinate kena rasa dulu baru leh tau...*petua bapak*


mula² bersihkan kambing tu, kot ada lagi darah2 beku ke kn...then sapu garam rata², pastu masuk je sos ikut suka, hahahha, yg jijie pakai HP sauce, BBQ Sauce, sos cili pon letak sket, lada hitam bijik tu (tumbuk), sos tiram pon lumur, pastu last nak kasik umppphhh letak madu, agak² je lah jgn manis sgt plk, dh siap rasa sket dlu, klu kurang manis tambah madu sket lagi...itu je....

pastu leh la bakar atas grill pan je, nk guna oven pon boleh tapi leceh plk, sebab nk kna gris pastu nk kena terbalik selalu...




Siap dua resepi sempoi je, leh makan ngan nasik ke, makan gitu pon boley, buat coleslaw sket, salad, wal lahhhhhh....



****skang ni semua dah senang, masa memasak pon makin ringkas  dengan adanya, Pemanggang Ajaib Pan (Are-ikan Brand)...mana nak beli, ha klik la sini....

>>> PEMANGGANG AJAIB

2 comments:

  1. sedappp eh... nnt bawa ok.... nak makan juga.....

    ReplyDelete
  2. huuu...bawak kemana zara...heheh

    ReplyDelete

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati