01 October 2012

Resepi Sambal Jawa Singapore

Lauk feveret time raya of coz ialah sambal jawa, makan pulak ngan nasik impit ke ketupat nasi ke memang cara kan...pulak tu campor semua lauk dalam satu pinggan, rendang, lodeh, sambal kacang, ayam masak merah, memang heaven in mouth....pergghhh baru lah jawa stail...boleh menambah koleksi lelemak yg sedia ada...

ok² resepi ni sebenarnya adalah first time dimasak sendiri, sebelum ni makcik kat singapore yg buat, utk raya tahun ni, awal² call makcik itu utk mintak resepi, kalau diikutkan namanya adalah sambal jawa ala singapore sbb makcik ku dok netap di sana kan....






bahan² nya :

kalau ikutkan sebenarnya bahan dia sangatlah mewah, tapi sebabkan masa nak raya tu pi pasor lambat barang pon banyak habis, so masak apo yg ado jo...

sukatan ikut suka korang lah, sbb nya kn aku kalau masak xde sukatan, heheheh, pandai² la korang nk agak banyak mana...

yang penting utk bahan mesin (perlu dikisar) :

kena ada bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai, ala kira sama macam bahan nk masak rendang, lebey kurang je... & cili kering (cili boh)


jangan lupa :
santan, kicap manis (sikit je), air asam jawa (barulah sambal jawa kan), & garam, gula


untuk lauk² penyeri nya,
paling penting ialah isi dalaman ni, macam paru lembu, pedal ayam, hati ayam, limpa lembu ke boleh je nak taruk pon, babat (perut lembu) & udang..semua ni potong dadu, kalau limpa, pedal, paru, tu rebus la dulu kan sblm potong dadu, mcm biasa la...


lepas tu bahan campuran lain,
tempe (wajib)- baru lah jawa
tauhu
kacang panjang
kentang
tauhu kering
soon
cili merah, cili hijau (optional)

semua bahan ni korang dh hiris cun² pastu semua kena goreng separuh masak dulu termasuklah kacang panjang tu kecuali tauhu kering & soon, sebab apa kena goreng dulu, sebab nak bagi dia tahan lama, pastu nak bagi dia sedap, hahahhaa



cara² masak :

bawang yg korg dh blender tu, cili boh sekali, tumis sampai naik minyak, masuk udang (aku tak goreng dulu sebab takmo hilang manis dia), kacau sket, pastu masuk santan, garam gula, kicap sket, dah melegak, masuk je semua bahan² yg tinggal....





kacau sampai sebati, agak kering tutup api, siapppppp...


Lain orang lain cara lain resepinya, ada yang letak ikan bilis je, tak letak kacang panjang, ada yang letak belacan sket, ada jugak yg letak cili api kasik lebey kawwww, ada yg letak ehh mcm² lah resepi kalau korang gOogle, tapi disebabkan dah sedap ngan cara makcik aku masak, so inilah hasilnya.....



sedap dimakan sementara panas, dengan nasik impit, nasik putih.....



paling cara sekali makan dengan nasik ambenggg....pergghhh....nyum nyummmm


http://4.bp.blogspot.com/_g44QBQrTKP4/TDGFZI2cGpI/AAAAAAAAB_8/l59j9IzJ13Q/s1600/sego+ambeng-3.jpg






 pastu makan ramai² satu dulang, muhibbah sungguhh...

2 comments:

  1. oooooooooo.. mcm ni ye sambal jawa singapore... tapi sedap lah.. lagi2 makan ramai2 tu.. meriah sokmo.. :) yang penting sodappp..

    ReplyDelete
  2. alamakkkkk nasi ambeng lama dah x makan. nyummmsss

    ReplyDelete

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati