31 May 2016

Keguguran 14 Minggu

http://4.bp.blogspot.com/-NBVRktzWQUk/Ual6xdY3wsI/AAAAAAAAEbI/oNsiNyJszu0/s1600/innaLillah.jpg 
"Sesungguhnya Kami adalah milik Allah dan kepadaNya lah Kami Kembali" 



Dah takde rezeki ngan baby ni, sempat bersama dengan aku lebih kurang 14 minggu 5 hari je dalam perut ni.

Baby aku kandung disahkan takde heart beat dah & kena paksa bersalin untuk gugurkan.. :(
Of coz la sedih giles kan, tapi kita sebagai orang Islam kan kena berpegang pada Rukun Iman, percaya pada Qada' & Qadar, so aku percaya semua ni ada hikmahnya. Takpe mak Redho, Allah knows best. 

>>
Camni kronologinya...Cerita entri lepas kan aku bagitau doc suruh datang scan balik masa kandungan 13 minggu kan, antara tarikh 5-8 Mei 2016, tapi kalau ikutkan time tu aku kena balik kampung MIL urusan tanah pusaka family azim, alang² pulak kawan aku nikah 6 Mei tu kat Kota Bharu, so memang rancang nak balik lah. Cuti rehat pon dah apply siap² 3 hari tu.


*tulis diari untuk rujukan kemudian hari* 
*cerita agak panjang sebab nak bagi details segala kejadian, senang nak ingat nanti*

03 Mei 2016 (Selasa)
So, disebabkan selasa malam ni aku suppose dah kena gerak balik kelate, makanya aku pergi awal untuk checkup NT tu, sampai klinik aku bagitau kaunter boleh ke datang hari ni sebab tarikh appoinment tu aku kat kampung dah, dorang cakap ok, so proceed je, tunggu lah doc wan kamariah tu sampai kul 9.

Elok baru kul 9.10am, dorang dah panggil nama aku, ehh cepat la pulak, ini sudah bagus, masuk dalam, baring utk scan, doc india buat saringan dulu, bila aku tanya Doc Wan xde ke, dia jawab nanti dia dtg tgk, i scan dlu, hurmm ok je lah kan... dorang nak bagi cepat setel la tu.

Aku bagitau lah doc tu ini 2nd checkup, doc suruh dtg 13 minggu utk check NT, masa doc tu scan aku tgk dia mcm terkial² sikit, dok pusing² alat tu atas perut aku, berapa kali dia freeze pict pastu gerak balik, last² dia cakap, hold on ye i panggil doc wan.

Time dia kuar tu, aku & azim siap gelak² lagi, sebab kat screen tu dah berubah pulak tarikh EDD aku jadik 10 Nov 2016, azim gelak la ha kan dah cakap baby kuar nanti 10hb, aku pulak ejek² cakap xpe nanti 9hb saya terus push baby kuar ..hurmm *main² pulak kitorg kat situ*.

Suddenly doc wan masuk & take over aku.. muka dia nampak tak ceria, aku cam biasa bagi salam kat dia, dia jawab, pastu terus scan, dia cakap doc tdi bgtau ada masalah ? meh kita check, pastu dia tarik nafas, hembus & bgtau aku, baby dah takde.. !! *krik krik krik krik* aku pandang azim, azim pandang aku..


Pastu dia bagitau awak tengok sini, baby takde heart beat dah, kalau saya bukak warna pon takde warna merah darah kat jantung ni, kalau ada merah maknanya jantung berdegup mengepam darah kan... *aku terkebil, terkedu, tak tau nak cakap apa*

Soooo... camni lah, baby memang dah tak ada ni, so i bagi surat untuk u refer ke hospital ye untuk keluarkan, kita tak boleh nak cuci sebab baby dah ada tulang.. *Allahhhh.. pedih je hati aku dengar berita ni, mata aku memang dah berkaca nak nangis dah, tapi ku tahankan dulu, aku pandang azim, memang kelat sangat muka dia, lagi lah aku nak nangis*


*kenangan yang mama ada dengan baby, memang nampak dah tulang belakang dia semua, tu yang doc tak boleh cuci kot hancur ke, so memang kena natural abortion lah*


Keluar je dari bilik doc tu terus aku masuk toilet & merembes terus air mata aku tak dapat nak ku tahan dah, seriously, memang aku nangis sungguh²... Ya Allahhhhhh, tu je yang mampu aku ucapkan..

bukak pintu toilet azim kat luar, tengok mata dia pon dah berkaca, sambung lagi menitik air mata aku, kitorang dua² tak tercakap apa², terus aku keluar dri klinik duduk kat kerusi luar, bagitau azim, dia je tunggu dalam untuk setel bil semua.

Duduk sekejap, on handphone, whatsapp kat group family aku bagitau berita ni, sambil nangis lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... T_______________________T

.
.
.
1 minit

.

2 minit

.
5 minit melayan perasaan.. azim pon keluar pastu aku ajak balik dulu sebab nak mandi & kemas² beg, bawak segala keperluan gi hospital, kot² terus admit ke kan...

Sampai rumah, aku naik siap, azim gi ofis dia print Guarantee Letter (GL), padahal boleh je guna aku punya sebab kami dua² kerja kerajaan tapi dah dia cakap gitu aku ikut je la, otak time tu pon takleh nak berfungsi dengan betul nak berfikir.

Siap semua, dah pukul 10 lebih, terus shoot ke hospital ampang, daftar, tunjuk surat refer doc tadi, pastu dorang soh aku naik wad EPAU (Early Pregnancy Assessment Unit).

tukar pakai kain & tunggu utk doc situ pulak check & scan.

Masa tu aku berdua ngan sorang akak tu kes sama ngan aku, tapi dia baru 7 minggu katanya. Kandungan ketiga, pastu dua² diam melayan perasaan.

Dalam 10 minit menunggu, nurse panggil nama aku, masuk bilik tu, naik atas katil baring, doc pon start scan, berita sama dia bagitau, memang takde heartbeat dah, pastu dia panggil sorang lagi doc untuk confirmation, pon dia bukak colour scan tu untuk tengok warna merah (darah) kat jantung, & confirm takde dah... T_________________T

Sepanjang dorang dok ngerjakan aku tu, fikiran aku tah melayang ke mana, rasa mcm sebak sangat. Masa doc tanya aku dia bagi dua option tu pon aku mcam blur, tak tau nak bagi keputusan..

Aku dengan blurnya tanya kalau saya nak keluarkan je boleh ke buat sekarang ? Ye lah kan kalau confirm dah takde kenapa nak tunggu ?

Dia cakap ; kita takleh la cakap, 'owh baby dah takde, buang je lah', *dushhh* ..merah aku rasa muka aku.

Wallahi bukan macam tu maksud aku bertanya tu, tapi doc tu pikir lain. Aku pon terangkan balik, bukan doc, saya blur sebenarnya, kenapa kena tunggu padahal baby dah takde dalam 3, 4 ari camtu, so takde apa² infection ke nanti kat rahim saya, tu maksud saya, *sambil aku senyum kelat*

Doc pon terangkan balik, memang boleh kalau saya nak bagi ubat untuk terus keluarkan, tapi biasanya kes mcm ni, kita akan tunggu untuk 'natural abortion', biasanya natural hormon badan kita, dia akan gugur sendiri bila baby dah tak bernyawa. So nak tunggu ke macam mana? Atau u nak bincang dulu dengan husband, aku cakap takpelah, saya tunggu lah, mana tau ada keajaiban nanti yang Allah nak tunjukkan, mana tau DIA just nak jentik aku je sebab terleka ingat DIA, mana tau ada harapan lain untuk aku & baby nanti kan.. T___T

So dia bagi tarikh lagi 1 minggu lebih kat aku, kalau still belum gugur sendiri, so 13 Mei datang balik untuk induce, kita paksa bersalin.

Setel semua, dapat mc 3 hari, balik lah balik, terus call MIL bagitau takyah la datang KL sebab kami nak balik sana, ye lah, dari aku mc tapi tak dapat rehat kat rumah, dek kebisingan jentera construction sebelah rumah aku tu, baik aku teruskan plan asal, balik kampung, tenang sikit kepala ni kan..

Tapi doc dah pesan lah, kena aware mana² hospital terdekat kot tumpah darah masa otw nak balik kelate tu kan. 'Ngepek' gak la MIL sebab dia dah berkemas² nak ikut adik ipar aku turun KL malam tu gak bila dia dengar berita ni.


04 Mei 2016 (Rabu)
Kul 3.30pagi sampai rumah MIL di pasir puteh, alhamdulillah takde apa2 yang buruk berlaku, itu pon asal dah dekat ngan spital Bentong, azim kejut 'ma awak ok tak, nak berenti tak', kang hospital Raub tanya lagi...punyalah concern kan...sampai lah ke Kuala Krai & Pasir Puteh. Siang tu melepak je kat rumah, takde nak gi mana, lagi pon baru sampai letih la kan..better rehat je..lagipon kalau aku balik rumah MIL jarang pon berjalan ke mana.. bangon, makan, tido, bangon, makan, begitu episod membesarkan badan.

05 Mei 2016 (Khamis)
Semalam dah melepak, so hari ni aku ajak azim gi kota bharu, carik nasik kerabu tumis jb, kat Kg Khatib Ali, Jalan Bayam sana.. Yang sebenornya ngidam nengok kambing bakar dia tu.. dah kenapa korang viral kan kat fb, menggugat keimanan mak mengandong ni, walau baby dah tak bernyawa dalam perut ni, tapi still masih ada rasa mabuk, ngidam semua, sebab hormon kata doc wan kamariah hari tu bila aku tanya. Balik dri makan ni, gi merayau carik Masjid Kg Langgar kat area Hotel Renaissance, KB sebab esoknya ni member aku nikah kat situ...Dah la kul 10.30 start nikah, kang ngagau esok baru nak carik jalan, sesat barat. Lepas dah jumpa masjid, ke rumah kakak member aku pulak survey jalan untuk kenduri bersanding dia, di Pengkalan Chepa.. sampai lepak lebih kurang, tolong dia siapkan hantaran sikit, balik rumah MIL balik.

Ada yang tanya, berani jalan2 dah tau camtu, aku cakap tawakal je, lagipon semua dokumen untuk ke hospital memang aku letak siap2 dalam kereta, in case apa2 shoot je terus ke hospital mana yang berdekatan, lagipon ikut pengalaman keguguran sebelum ni tahun 2010, kalau nak gugur secara semulajadi ni, dia ada kuar tanda dulu, yang sebelum ni, dua hari aku kuar tanda darah sikit2, just blood stain, hari ke tiga baru tumpah darah semua..

*kenangan* perut orang ngandun 14 minggu tapi udah rupa 5 bulan, hehehehhe memang start ngandun je terus nafsu makan membuak², walaupon mabuk tapi time makan dia ok je... ppfffttttt



06 Mei 2016 (Jumaat)
Ke Kota Bharu lagi pepagi untuk majlis nikah & sanding my best fren di office, time ni anak2 semua memang tak bawak, si aqeef awal2 takmo ngikut, panas & nanti dia bosan katanya, dah dihasut pulak adik2 dia jgn ikut & korang rasa dorang kisah mak dorang ni tinggal tak bawak, lagi dorang suka boleh heng sana heng sini main ayam, mandikan burung segala tu, MIL aku pon memang takkan bagi aku bawak budak2 ni kalau nak kemana2... elok le pon, memang tgh musim panas, aku pon tak tahan, berpoloh2 kat kenduri.. Kul 3pm gerak balik Pasir Puteh, sampai rumah memang bahagia budak2 ni makpak takdak, suka la buat apa pon tak kena marah kan...

07 Mei 2016 (Sabtu)
Malam ni kul 3pagi aku gerak balik kl, sampai kl dalam kul 11 camtu, sebab banyak nyinggah.

09 Mei 2016 - 12 Mei 2016 (Ahad - Khamis)
Still gi kerja mcm biasa, time ni semua datang tanya aku ok ke x, hai hai, kejap je dah tersebar, hehehehe, padahal aku just bagitau ketua aku je sebab aku tak datang kerja hari tu & mc 3 hari.. sayang gak korang kat aku kan, ekekeke. Takkan lah nak jawab kata ok kan, of coz la sedeyhh beb.. T_____T

13 Mei 2016 (Jumaat)
Pepagi aku dah siap & kuar gi hospital ampang bawak kad appoinment, daftar di Wad PAC dlu, pastu naik gi EPAU, tunggu giliran doc panggil, masuk pulak untuk periksa, jawapan yang sama doc bagitau, memang takde heartbeat dah, ingat leh admit terus tapi eh eh dia soh balik pulak sebab nakkk jugak tunggu natural abortion. Dah rasa nak marah sebenarnya kat doc tu, aku risau kot infection ke apa, sebab dah nak dekat 2 minggu kan, masa scan pon baby dah nampak mengecut, air pon dah kurang.

Bila aku tanya doc cakap, awak baru 2 minggu je, kalau dalam masa sebulan tak kuar gak baru kita tolong keluarkan.. T___________T. 'Korang tau tak apa aku lalui, bawak baby yang dah sah² kita tau tak bernyawa dah, mental dah aku sebenarnya, tapi still under control, takkan nak tunjuk kat korang kan, tak macho r'. Then bila aku tanya boleh tak saya taknak tunggu dah, pastu doc tu cakap kejap saya tanya 2nd opinion sambil dia keluar balik ke meja dia.

Menunggu lah lagi aku kat bilik prosedur tu. 10 minit, nurse datang suruh tukar pakai seluar balik... urrgghhh..maknanya kena balik lah tu..  Ggrrrr... mendidih je aku rasa.

Menunggu lah lagi lps tu, dalam 15 minit tu nurse panggil, pastu doc cakap, saya dah call pakar, so ahad ni masuk wad ye, bawak borang ni daftar dlu masuk wad & naik ke wad 6A nanti..

Alhamdulillah lega, harap² semua nya dipermudahkan nanti.. balik lah semula ke rumah, so hari tu aku diberi MC, rest je kat rumah.


15 Mei 2016 (Ahad)
Pepagi dah kuar, 7 lebih azim drop aku kat wad PAC & ke rumah adik aku hantar anak². Tumpang sana jap. Aku daftar, pastu ke kaunter daftar kemasukan wad pulak, setel.



Naik ke wad 6A, tunggu dorang bukak fail aku semua, sambil tu kena timbang berat, ukur tinggi semua, berehat la kat katil 2, tak dapat nak huni Wad kelas 2 sebab penuh dah mana² ngan pesakit kanser + rawatan kemoterapi... situ wad gynae, so kanser semua pasal serviks, rahim, etc.. ngeri T___T

Untuk sepanjang hari ni, aku just berehat je untuk monitor tekanan darah, kalau ok je tak tinggi tak rendah, so esok baru start 'induce' (masuk ubat paksa bersalin). Doc kat gynae yg check aku pon scan sekali lagi memang baby takde heartbeat dah, so aku memang dah tak mengharap apa² pon, dah redho untuk melepaskan.

 

Sebelah menyebelah aku semua kes kemo, yang muda² dari aku pon ada yang dah kena operate buang rahim sebab ada ketumbuhan, botak² semuanya.. T_________T, insaf beb.


16 Mei 2016 (Isnin)
Pepagi kul 7.30, start masuk dos 1, 1jam kena baring je untuk ubat tu buat kerja, dah 2 jam, xde sakit apa, kena pulak masuk 2nd dos, baring 1 jam, lepas 2 jam still lagi takde rasa sakit apa, masuk pulak dos ke tiga, samaaaa... T___________T, aku dah meroyan² dah, baca macam², doa dipermudahkan urusan, sampai lah dos keempat, limit badan kita 1 hari 5 dos je, time tu dah waktu melawat petang dah, husband & anak datang, adik ipar datang, tapi time tu dah rasa sakit² mcm senggugut, lite² je dulu, lepas je dorang semua balik dalam 6.30 gitu dah rasa sakit perut kuat, pastu balik ke katil, tetiba rasa basah je, gi toilet tgk mcm air ketuban + darah dah kuar dah, naik katil, duduk sambil istighfar, baca doa macam², takut gak beb, gilak tak cuak, sebab kan tiap kelahiran lain pengalamannya, pastu aku panggil doc pelatih yang kebetulan dok round kat situ, kelam kabut dia bila aku bagitau dah bleeding banyak. Atas katil tu gak baby kuar, tsk tsk T_______________T, tapi sebab uri tak keluar lagi so kena pergi ke bilik prosedur untuk rawatan lain, call doc, datang doc On-Call doc india lelaki.. T____T, redho..

Bila habis kuar semua uri, doc rodok gak la nak kena kuarkan sisa² darah ketul semua tu, sakit beb, nak je aku meraung kat situ, tapi biasa r kena r cover macho... T_____T, setel semua dia scan perut & doc bgtau complete miscarriage so tak perlu kena D&C (cuci), alhamdulillah, memang aku doa² jangan le kena cuci, lagi lah lama aku kena pantang nanti, heheheh.

Siap semua, kena balik katil cuci sendiri, tsk tsk, masuk bilik air nak mandi tukar baju, pastu aku dah rasa nak pitam dah, cepat² siap naik katil semula baring... dah maghrib time tu, terketar² call azim soh datang sekejap, nak mintak bawakkan minyak angin sebab sakit perut (rengat) + pening kepala (nak pitam), sian azim, kelam kabut gak la dia nak kena urus budak² bertiga tu, belikan makanan, pastu hantar ke rumah adik tumpang kan kat situ kejap, shoot ke hospital, bancuh kan aku air milo panas, pastu dia dok jap dia balik, takleh lama², esok anak sekolah, sian pulak dorang ke hulu ke hilir macam tu.. dugaannnnnn.. !!

Dalam 2 jam gak aku baring kat katil tu, bila dah rasa ok sikit, aku bangun gi toilet, pastu malam tu takleh tido, sebab doc & nurse pon kejap² datang bukak lampu check patient sebelah tu, kejap tukar air, kejap cucuk darah balik, kejap check suhu badan, sian dia.. dalam kul 3 camtu aku terlelap dah, sedar² dah kul 6.30, bangun mandi siap² semua, kang doc nak round lagi.

Dalam 8.30 doc round katil check semua patient, sampai kat aku, dorang soh scan sekali lagi untuk kepastian, kalau ok semua boleh discharge dah hari tu, yeayyyyy... home sick *sangatttt*

Alhamdulillah, bila scan perut, rahim semua dah kosong, xde sisa², disebabkan katil penuh, so banyak lagi patient tengah menunggu untuk katil kosong, nurse suruh aku kemas barang, tukar baju semua, duduk kat rest room depan nuuu, bagi laluan kat patient baru masuk plk, hurmmmm crowded dah Hospital Ampang sekarang. 

Nak tunggu azim datang lambat lagi, dalam kul 3pm, tengok jam baru kul 11am, dok la bilik situ sambil borak² ngan sorang patient kat situ, anak 1st, c-zer, baru seminggu, warded sebab jahitan terbukak & dah bernanah, so kena la rawatan & jahit balik, ngerii dengar jahit² ni.

Azim sampai, daftar keluar wad, bayaran freeeee, biasa lah keje gov kan. Lepas tu terus ke Unit Forensik untuk ambik 'baby'.. T___T

 

Then, terus shoot balik rumah, Home Sweet Home bebeyh...Hari dah nak petang, tunggu abang aqeef balik sekolah agama dulu, sebab nak bagi dia tengok adik dia (baby) untuk pertama & terakhir kali, baby kuar tu memang cantik sangat cukup sifat dah, tangan kaki semua. :)


 lebih kurang camni dah, besar tapak tangan


Masa aku pregnant hari tu, aqeef yang paling teruja, walau dia selalu membebel berat aku membadak tapi dia gak yang selalu pujuk aku balik, ye lah mama gemuk sebab ada baby, so bila bagitau dia yang baby dah takde dia lah yang paling sedih, menangis 1 jam tak berenti...serius beb, beria dia nangis, ngan aku² nangis sama, sian aqeef, abang² sangat perangai dia, dalam hati ada taman. T___T

Part Azim pulak, dia setel urusan kebumikan baby kat Tanah Perkuburan Titiwangsa wat cepat² sebab hari dah nak maghrib.

Pengalaman 3 hari 2 malam check-in di Wad Kelas 3 Hospital, banyakkk sangat the other side yang aku nampak, lenkali story.. :)





Have faith, keep faith, though Allah knows best

2 comments:

  1. panjang berjelar dan details.. ngn aku aku sekali menitiskan air mata..
    sabar ye kawan, ada rezeki yang terbaik menanti utk korang..

    -ayang-

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak.. salam takziah kak. Semoga akak sekeluarga bersabar banyak dengan dugaan ni. Teringatnya sheila last year gugur, 6 mei. Gugur sendiri keluar. Sedihnya sepanjang sebulan pantang tu dok memikirkan. Tahu2 je lekat mengandungkan Umar. Ada hikmah yang besar rupanya. Sheila doakan akak dapat lagi baby comel lepas ni. Dont give up kak ;)

    ReplyDelete

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati