28 September 2011

TIPS : Melulur Badan

wahhh...lamanya tak menulis, cam rindu tetiba hari ni...semangat menulis datang membuak²..huhuhuhu pekabo semua...hari ni sebenarnya tak tau nk share apa...cuma just nak review produk di mushonline shOppe...


kita cerita pasal melulur badan jap ye...

Korang yg tak tau, ni nk habaq, tau tak melulur badan adalah satu rawatan untuk menanggalkan sel2 kulit mati yg susah utk ditanggalkan. Melulur badan ni dapat membersih dan menggalakkan pertumbuhan sel2 kulit yg baru dan cantik. So kalau diamalkan kulit korang akan sentiasa cantik.

Lulur ni biasanya dilakukan seminggu sekali, ada gak yg dua mggu sekali, ikut tahap keperitan kulit tu la, agak² kasar & untuk permulaan, better buat dua kali seminggu utk kesan cepat & lagi cepat dapat result kulit halus kan kan kan...

Biasanya bahan2 yg digunakan utk melulur badan adalah terdiri dari herba2 yg dipilih kemudian dihalus kan jadi serbuk atau krim.


APA KEBAIKAN & KELEBIHAN MELULUR BADAN

Paling Utama haruslah dapat Menghaluskan kulit
Keduanya, boleh putih dan gebukan kulit
Pastu konfem lah dapat tanggalkan sel2 kulit mati
Selain tu yg pastinya akan dapat hilang & pudarkan parut
last sekali bagus untuk melancarkan perjalanan darah

Cara-cara untuk membuat lulur badan secara tradisional :-

Mula2 korang perlu embunkan beras dalam sedikit air dan daun pandan. Pastikan tiada seekor pun kutu² dalam beras tu. Lepas itu korang kena kisar beras tu bersama bahan2 kat bawah ni ikut kehendak sendiri, klu korg rasa seswai & selesa :-
  • Beras + Halia = bagus utk buang angin (konfem akan ada acara fart²...heheheh
  • Beras + Kunyit = ha bagus utk hilangkan Panau
  • Beras + Kulit Limau Sunkist = Liang2 roma terbuka
  • Beras + Lidah buaya = Masalah kulit & lembutkan kulit

Tapi kalau korang ada penyakit kulit, penyakit kencing manis yg sudah luka & penyakit kayap serta dalam keadaan badan yg tidak sihat, korang tidak boleh melulur badan, jgn tanya kenapa tpi klu nk tau cuba je lah..hehehehhe (tanggung sendiri je nanti) ;p


zaman moden sekarang ni, kita kan sibuk, nak mandi pon curik² masa kan..apatah lagi nk sediakan bahan² ni semua kan....Kalau susah² kita beli je, pilih je apa lulur yg nak kan...atau kalau yg mampu & suka di belai² tu leh la gi spa, tapi biasanya time spesel je lah kan, pakwe belanja ke, dapat voucher ke, atau kumpul duit sebulan ikat perut baru dapat rasa kan gi spa² ni, lagi lagi student, lalu je lah kan depan spa tu, nk masuk pon pikir dua tiga kali kan....tapi tak semua lah..ada juga yg mampu & tahap retisss boleh lah jadikan rutin kan pi spa² ni....


So...sebagai alternatifnya, kita pi beli je lulur/scrub yg mcm spa² pakai, kita buat sendiri je kat rumah, jimat pon jimat, hasil sama je, cuma yg berbeza korg kena buat sendiri itu je....

bukan susah mana pon kan,

pertama : beli lulur
kedua : hantar anak² rumah kakak/mak ( bg yg ada anak lah) ini supaya privasi kita tak di ganggu, ye lah karang baru nk bancuh scrub anak dh rengek, camno kan..hehehehhe
ketiga : bakar lilin aromaterapi
keempat : pasang je lagu² spa bali (bg yg suka suasana bali lah)
kelima : berlulur lah korang sampai kering..heheheheh
keenam : siap mandi berlulur semua, sapu badan dengan 'massage oil'


jap²...berbalik kepada cara pertama.. beli lulur... kat sini mush just nk share je, kalau nk lulur yg HOME MADE atau buatan tradisional tapi kualiti, rupa, bau bentuk sejibik kualiti spa, ahkak batang penyapu nk recommend lulur² di mushonline shoppe (kedai ahkak la)


** Lulur Rempah **

** Lulur Kopi **

** Lulur Kacang Hijau **

Setiap lulur berbeza fungsi ikut bahan² nya...

boleh lah belek² produk lain, sabun abang sayang (world product's ) - Highly Recommended wink winkkk

** Sabun Deviana ----- >> untuk haluskan kulit muka, kurangkan jerawat, kulit kusam, jeragat juga untuk hilangkan hitam2 di celah2, yg best dapat hilangkan bau badan..

** Set Resdung ----- >> bagi penghidap resdung, boleh cuba

** Teh Herba Mahkota Dewa ---->>> Penyakit kencing manis, darah tinggi bagus minum teh ni...

** Herbs Spa Soap ---- >> selain lulur badan dua minggu sekali, spa soap ni buat pakai hari², nnti kulit kita dengan cepatnya akan wal lahhh weiii gebus & mulusnyaa...


** Garam Spa Kaki ---- >> ini antara produk yg mush suka, klu balik kerja penat, kaki lenguh², rendam kaki dengan air suam + garam spa ni, nyaman jeee, hilang penat









*P/S : TIPS >> jangan melulur dengan badan yg kering... kenapa??? meh baca sini.. (---->>> SINI)



*P/S/S : Rajin² lah LIKE page Spa*D*Rumah ye...tq

LIKE LIKE LIKE ------ >>>> Spa*D*Rumah

3 comments:

  1. The DIY is cheap and does have an effect on the body, lulur is for sure one way of caring for the body and skin.

    ReplyDelete
  2. salam kenal
    makasih atas tipsnya sangat bermanfaat ...
    dan untuk kaos kaki wanita yang sekarang ini banyak piminatnya model apa ya...

    ReplyDelete
  3. Trims or info
    iya gan Artikelnya agak bingung sy memahaminya..
    oya kalau untuk belanja kaos kaki yang keran dan murah yan ken pabrik kaos kaki wanita, disana pasti anda memdapatkan yang murah..

    ReplyDelete

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati