16 June 2016

RESEPI MUDAH CARA BUAT ROTI PURI KENTANG

Roti puri ni memang feberet aku kalau gi breakfast kat NZ Garden sebelah opis aku ni, dia punya rasa nalarekekkk...ammak... sedap gila bila lalu kat tekak ni.. tapi idok le aku gi makan hari² kat NZ tu kan, kihkih.. time teringin je lah..


gambo pinjam kathyjem punya, jgn mara haa..

Disebabkan sedap tak terkata, so aku pon cariklah resepi, gugel yang paling ringkas & mudah untuk dibuat. Banyak gak resepi & olahan, so aku gabung² resepi ikut anak tekak sendiri, menjadik pulak, fewwiittt... so ok, malas bebel panjang, puasa ni, hehehhe.. bolehlah kalau korang nak buat untuk buka puasa petang ni ke, makan supper sebelum tido ke, boleh lah tambah lelemak kat badan tu :p


okey jom cekidaut... Bahan² mudah je mak bagi korang ni..

Tepung gandum, susu pekat/susu cair/susu tepung, garam, gula, butter, minyak sapi (optional), kentang, serbuk kunyit, cili hijau, bijik sawi, halia bawang putih, bawang bosau/bawang merah/bawang holland, halia, penggelek & kudrat yang sihat, kalau selesema sila pakai mask, heeee :)



Panaskan sesudu butter + sesudu minyak sapi.. cukup sekadar mencairkan ... kemudian tutup api... kalau takde boleh guna minyak masak je ... klu tak suka minyak sapi pon blh guna butter je..takpon minyak je..atau pon minyak sapi je pon boleh....



 
  3 cawan tepung gandum (aku pki sukatan cawan sponge bob tu)
1 sudu kecik garam
1 cawan air suam + 1 sudu susu pekat manis.. nak guna susu cair pon boleh... susu tepung pon boleh, asalkan bukan susu anak korang, heheheh... tak letak pon takpe... ikut taste masing2 nak letak garam dlm air tu pon boleh.. ikut la mana senang, kalau guna susu tepung & susu cair, kena tambah gula sikit dalam 1/2 sudu



 
Tuang sedikit demi sedikit air tu... uli smpi tepung tak melekat kat tangan je...klu air tu tak habis pon takpe...


 
 Smpi tepung habis diuli je..



 
Masukkan butter tadi...tuang dan uli sikit demi sedikit




Takyah lama2... agak2 semua dah sebati ngan tepung... rehat kan sekejap adunan tdi.. tutup la ngan kain basah ke..kain kering pon boleh...bukan ada letak yis pon kn...




Sementara tu siapkan kuah puri kentang dlu...



Bahan2...
Kentang 3@4 biji potong kecik2
Ginger paste ( 1/2 inci halia + 2 ulas bwg putih ) - tumbuk lumat
1/2 tangkai Cili hijau (optional taknak letak pon xpe...)
Bawang holland (xde dlm gambo)-dh habis mls nk beli tdi..letak bawang besor ke bwg merah pon boleh lah...potong dadu
Sayur campor (takde dlm gambo) - klu tak suka takyah letak..
Campuran biji sawi (yg ada cuma biji sawi je tadi) pon boley



 Panaskan minyak..tumis bawang holand & ginger paste..
Agak2 masak sket, masuk semua bahan yg tggal...
Masuk serbuk kunyit sket
Gaul2 sekejap..





 Masuk air...agak2 tenggelam kentang...klu nk berkuah sket, lebihkan air...perasakan garam & sedikit gula.. seimbangkan rasa dia





Masak je smpi kentang empuk... & kuah agak pekat...





Dah setel... kita jenguk balik adunan tepung tdi..bulat2 kn doh nnti senang nk canai... takyah besor2... adunan tdi dpt la 16 keping roti puree




Letak tepung sket supaya tak melekat...letak minyak pon boley, canai nipis2...



 
Agak2 dlm 6 keping ... stop & goreng dlu... roti ni time nk makan bru goreng sebab...klu sejuk dia liat...tak sedap...mkn panas2 baru careeeeeeee..




Tips menggoreng... pastikan minyak banyak.. & minyak betul2 panas baru masukkan adunan.. api kena besor..klu dh panas sgt pndai2 la kawal api tu..


TIPS menggoreng kedua... nak dptkan puri yg cantik naik menggelembung .. goyang2 kan adunan tu laju smpi naik kembung..then terbalekkan terus... masak roti puri ni tak perlu masa yg lama.. .. agak2 perang je terus tos minyak sekejap n angkat.. tak sampai 10 saat terus terbalekkan masak sebelah side pulak then angkat je, api besor tau, kalau tak roti akan masak lama then jadik rangup pulak, boleh je kalau suka rangup



Tu diaaaa...kembong²





Makan panas2... makan ngan kuah puri kentang & sambal sket... mkn ngan sardin pon best... ngan kari pon ok... ngan dalca pon mabeles..ikut la tekak masing... ada resepi yg letak yis.. ada yg pki air suhu bilik je... ada yg tak letak susu... ada yg campor tepung atta... so korg ikut le mana yg sonang...



anak mak si affan yang tak suka makan ni pon kalau dapat roti puri ni boleh habis sekeping tu dia sorang, serius sedap...



gemokkk....gebusssss......

ni sebab adunan terlebih besar, so potong dua, senang nak goreng tak yah kena minyak banyak





budak² ni kekadang gedik, nak bentuk bagai², mak layan je lah, asalkan korang makan...acuan banyak kan, kalau tak dok simpan je, tak guna..ini puri cinta kasih sayang namanya...







untuk abam azim always gedik buat lagi spesel, puri² cinta namo eyhh...haha

Share lah kalau rasa bermanfaat...Okbai...



3 comments:

  1. sedapppppppppp sgt la fav suami juju ni kak mush...nakkkkkk ras akak mush buat hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, bolehh, meh datang rumah

      Delete
  2. Kak mush, taniah ye. Hehehe baru teringat ada baca komen kak mush. Hehehe

    ReplyDelete

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati