resepi kek coklat lembap aku namakan, sebab apa sebab kek dia rasa basah² gitu, coklat topping dia meleleh pulak, perggghhhh so melting, hehehhehe...
aku ni bukan jenis ada masa nak membaking ke, mengukus kek ke kan *ye lahhh mak anak lapan nok* , lagi pula gadget² masakan kat rumah ni bukan banyak benor, oven pon takdo, camno nk membakar kek nye, hehehehhe....so satu hari tu bila gugel nmpak satu resepi ni sangat lah senang, tak perlu nk membakar bagai, kek ni kukus jeeeeee....weeehuuuuuu
elok pula masa buat ni ahad lepas sebab buat makan sket, menu nasik kerabu request by mak buyong my bff dari putrajaya, stat dari mabuk² dlu dah ngidam nk nasik kerabu air tangan ahkak, kikikiki sampai dah nk beranak aku tak berkesempatan nk membuatnye, so dh nak puasa ni kan, nanti lps raya dia nk bersalin dah, nak tak nak, walau tak redho ku buatkan jua, hahahahahhahah jgn mara haaa ana...disebabkan aku ni anak lapan mana la dan nak masak sorang², gila ko nasik kerabu tu dengan ikan dia lagi, ulam² dia, dah la request solok lada pulak tu, pergghhhh terbaekk kekangan masa nk masak tu kan....aku pon masak bersama my another bff yg ku import dari kota bharu, heheheh takde lah kawan opis ku juga, si nor tu...alang² dia balik kmpong hari tu dia bawak mai bunga biru utk masak nasik kerabu tu & lada utk buat solok, haaaa gitu lah kisahnya...
so kek kukus ni utk desert la kan, selain salad buah sekali..
banyak plk menceceh...ok untuk cik puan shida & cik puan fazi di admin tu, sila copy & print resepi ni sekarang jugak, korang tak buat siap korang, kalau aku upload makanan tu lajuuuuuu je mintak resepi kan, hehehehhe, dah la kukus kek kul 2 am, nk tggu siap tu 3.30 baru tdo, terbaekkkkkk...
haaa takleh nak upload sket laju je yg terkeliur tu, hehehhehehe, *apak i pon nak jugak* mmg saje pon nak bg korang memendam rasa... :p
here the recipe...tiru sukatan ni bulat² jgn nak mandai modified, hahahahha
ok nampak ini bahan² sila pergi pasaraya & dapatkan dua belas bahan² ini, jangan kurang, terlebey takpe... *minyak masak - tiada dalam gambar*
Korang perlukan :
1) Tepung Gandum
2) Susu Kotak (Full Cream) nk pki sket je tapi akak beli besor teros
3) Serbuk Koko (Van Houten)
4) Gula Merah
5) Perasa Vanilla
6) Baking Powder (Serbuk Penaik)
7) Soda bikarbonat
8) Susu Pekat Manissss
9) Coklat Masakan (Van Houten)
10) Butter
11) Telur
12) Minyak Masak (takde dalam gambar)
Sebenarnya No. 9 (coklat masakan) tu tak perlu, boleh pakai serbuk koko je, sebab aku kan suka yg sedapppp je, so nak juga guna coklat bar, hehehehehhe
Ok, untuk Step Pertama,
1) 1 Cawan Gula Perang
2) 1 Cawan Serbuk Koko
3) 1 Cawan Susu kotak full cream
4) 1/2 cawan susu pekat manis
5) 1 cawan minyak masak
Cara nya :
Camporkan kesemua bahan dalam periuk, panaskan atas api, sambil kacau, sekejap je utk panaskan aje, tak perlu sampai nak berbuih pon, kacau selalu ye, agak² dah sebati tutup api ketepikan....sejukkan, ahkak tak sempat nak tunggu sejuk, heheheh
beginilah kira² rupanya setelah dikacau bersama itu....
Step Kedua :
1) 3 biji telur
2) 1 penutup esen vanilla
Cara² :
Just pukul telur & esen tu je sampai sebati, punya lah senang...ok dah siap ketepikan
Step Ketiga :
1) 1 cawan tepung gandum
2) 1 sudu soda bikarbonat
3) 1 sudu baking powder
cara² :
Campor ketiga² tepung dalam satu bekas, lagi bagus ayak bersama, tapi aku malas, hahahah gaul je gitu...
ok sekarang dah siap, tiga bahan ni, step seterusnya ialah...
nampak Bahan A, B, C tu, mula² campor C ke dalam A, gaulkan sampai sebati, bila dah rasa konfiden sebati, masukkan pula bahan B, sikit demi sikit...*koho koho*
(A+C) + B = ABC
haaa seperti ini ye, sikit sikit sampai lah dia sebati seperti ini...
pergghhhh likat & pekat, manisssss berkrim, sebelum nk kukus ni dah sesudu selamat aku ngap, kikikikikikikiki
masokkan dalam loyang kemudian kukus selama 1 jam setengah (jangan lebih jangan kurang) disebabkan
ini 1st time buat, keje aku kejap bukak penutup kukus ni, ye lah
takut melimpah pulak adunan ni kan, seb baik just nice je dia naik...
siap je masak tros aku kuar kan & terbalekkan, heheheh of coz la sorok bahagian atas yg buruk tu kan......gebuuuu je nmpak tak...
ok last step, untuk topping kek coklat ni....
1) 1 bar coklat / 1 cawan serbuk koko
2) 1/2 cawan susu pekat manis
3) 1 sudu butter
just panaskan atas api, ahkak tak koser nak double boiling ke hape, dah pukul 3am ni beb, ngantokkkkkkk....bila dah cair tu angkat ketepikan, tros curah atas kek....
pergghhhhhhh so melting, siap coklat tu meleleh pastu gelabah tadah atas piring, ahhahah korang sila lapik guna dulang kalau taknak kejadian sama mcm aku berulang....
esoknya jugak kek ni habis licin kikikikikiki, tandanya sedapppppp la kan.....
bila semalam pgi keje, ramaiii la menanya kek, heheheheh maaf lah bukan tak nak bawak tapi pinggan saki baki coklat tu je ado, heheheheh, disebabkan taknak kecewakan kakak, & adik² di opis ni, malam tadi lagi seround mengukus kek ni, utk bawa ke opis pagi ni,
tapiiiiiiiii...
topping nye di modified sket sebab manis bagi aku, susu manis tu dikurangkan, kemudian tambah serbuk koko sket, lepas tu bila dah cair atas api tu aku campor susu full cream ada la dalam dua sudu camtu....haaaaaa
pulak tu kukus kali kedua ni naik cantik, bulatttt je, cayalah kira second attempt ni ada peningkatan dari segi rupa, semenggah la sket kan, hehehehhehe
pulak tu ada penambahan dari segi hiasan, hehehhee tabur coklat rice atas dia, nyum nyummmmmm
okkk....dah siap, simple kan, so kepada sapa² yg ambik resepi ni & bila buat tu sila bawak sket bg quality control ni rasa sket, hihihihiiihihhi....
p/s : menu nasik kerabu ahad lepas, ayam bakar sekali, resepi ayam bakar yg sama kat sini
ayam dibakar dengan pemanggang ajaib, meh tengok sini
DAH JANGAN TENGOK LAMA², ESOK NAK PUASA DAH, HEHEHEHE SELAMAT BERPUASA SEMUA
****************************** IKLAN *****************************
Korang teringin tak nak pergi SPA ??? mandi lulur, mandi susu, foot spa, facial semua, aku tau semua perempuan mesti suka kalau dibelai, di manja & semua nak kalau kulit badan halussssss, lembut, gebusssss je bila dipegang, di raba, ye dakkk???
Tapi aku tau nak pergi buat rawatan kat spa ni mahal, tak semua mampu nak jadikan perawatan bulanan, apatah lagi mingguan, dan aku tau ada yang malu nak bukak² baju, malu nak tunjuk bila kulit badan tak sekata, bertompok, gelap dan sebagainya..
Lagi sadis kalau korang jenis geli kena pegang, kena urut kena raba, hahahhaa dah cane nak pergi buat rawatan kat spa kan???
TAPIIIIIIIIII... don worryyy I FEEL U OLSS... Ni ada GOOD NEWS...
Nah ambik produk² spa yang dipacking untuk kegunaan korang sendiri kat rumah, maknanya buat sendiri, sentap sendiri, mandi lah sendiri, lagi best kalau ada hasben, so hasben sental kan.... mandi sama² gituuuu....
HARGA
MURAHHHHHHHHH sangat... Yang Best nye hasil nye sama macam korang pi
buat rawatan yang sama kat SPA tu... ha best tak best tak ???
Meh sini Klik..
Follow FB spadirumah - http://www.facebook.com/spadirumah
Instagram - http://instagram.com/spadirumah
@spadirumah
Pada Yang Ada INSTAGRAM tu nak tengok feedback² customer yg berpuas hati dengan produk² ni, meh search Hashtag #spadirumahfeedback boleh view sendiri...
Tak ada Instagram, don worry meh klik sini.. SPADIRUMAH FEEDBACK
ATAU LEBIH SENANG WHATSAPP JE, senang boleh fast respond
011-33020582 (mush)
BYE... MUAH CIKED
terliur nengok....
ReplyDeletehehehhehe...cuba la, konfem tak terkeliur dah...:)
Deleteperghh nampak sedap ni.. boleh cuba ni tambahan yg kukus.. siapa takde oven boleh la try dengan kukus...
ReplyDeletehaaa boleh la try, simpleeeee sgt u...
DeleteSalam kak nk tnye gula perang,soda bikarbonat n serbuk penaik ape2 brand boleh ker???
ReplyDeletesaya tolong jawab eh : boleh saja..
Deleteye betol, boleh je, ikut suka... :)
DeleteNk tnye..1 cawan tu..cwan mnum teh kn ksk? Bukn mug ea
ReplyDeletebukan mug, cawan biasa..
Deletewah.. nampak sedap.. nt nak try la.. sesuai utk saya yg tak pandai baking2 ni..thankss bg resepi.. dah follow blog nie.. jemput follow blog sy pulakkss ye... trima kasih ^_____^
ReplyDeletethanx singgah...ok akan berdesup ke sana follow
DeleteGula perang tu bole x gntikn ngn gula kastor?..salah beli la pulak
ReplyDeletealamak, tak pasti la plk, maybe boleh, cuma rasa dia lari sket la, gula ;perang ni sedap sket...
Deleteboleh je. saya guna gula kastor ;)
DeleteAssalamualaikum kak, perghh lelehan air liur sheila takdapat dibendung... erhh nak buat kek kukus guna pemanggang ajaib. boleh kan?
ReplyDeletewaalaikumussalam sheila, ye pasti boleh, hehehehe okeh cepat² order pemanggang & guna resepi ni utk buat kek coklat moist coklat meleleh, hahahah
DeleteSalam kak.sgt2 terliur tengok kek ni.nk tanye 1sudu bikarbonat dgn 1sudu baking powder tu sudu kecil ke besar?
ReplyDeletewsalam, hai idah... hurm kak guna sudu penykat yg utk baking tu....biasa kedai2 jual kek ada jual..takpon kedai rm2 pon ado, heheheh
DeleteOh yg 1tbs ke 1tsp?
Delete1tbsp....
Deleteperghh...sedapnye..mmg da lama cari resepi kek coklat moist ni cume rajin tak rajin aje nak try..sobbss..alih-alih ke kedai jugak beli..huhu.. ni kalau rumah dekat mau ku tempah aje..huhu
ReplyDeletebtw, do follow me back ye.. thnx! :)
www.awesomehealthsupplements.blogspot.com
tq...
DeleteSalam...nk tye klu sy masak moist cake ni pkai rice cooker bleh x?
ReplyDeletewaalaikumussalam, alamak tak sure la..maksud u masak yg cairkan bahan2 tu ke atau utk kukus kek tu..kalau setakat nak masak kek tu je no hal boleh....
DeleteAsalamualaikum kak . Butter tak guna ker ? hehe ..
ReplyDeletewaalaikumussalam...butter saya guna untuk topping coklat je...
DeleteAsslamualaikum kak..sy buat moist cke ari ni..4low akk nye resipi..dh sttle dh..tp topping xsiap lg sbb susu lupe bli..hehehhe.. xpe ke topping sy buat mlm ni?kek yg dh siap sy msuk pti dl..sbb nk potong esok kek ni..buat utk ayh sy smpena hri bapa..
ReplyDeletehai...caaaaayunk dier... heheeh, boleh je masuk peti dulu... nanti nak topping dia keluarkan bia kek lembut sket, baru tuang topping..
DeleteSalam akak.. Nak tanya biasa saya buat topping guna serbuk coklat. Kalau guna coklat masakan topping kek tak mengeras ke bila masuk dalam peti ais?
ReplyDeletewsalam, dia akan mengeras jugak, tapi bila nak makan nanti keluarkan dulu, nanti dia cair balik
DeleteNak tny yg topping modified tu ade sukatan tak? Boleh share?
ReplyDeletehai saya just buat mcm ni, susu manis tu dikurangkan, kemudian tambah serbuk koko sket, lepas tu bila dah cair atas api tu campor susu full cream ada la dalam dua sudu camtu....
DeleteAnd bila masuk adunan dlm dulang kene gris dulang tak?
ReplyDeletesaya just sapu dengan minyak masak je keliling loyang tu..
DeleteSis kalau instead of kukus sy bakar takpe ke? sbb tmpt kukus sy kecik. haritu sy kukus tp xberapa menjadi sbb pengukus xdpt tutup habis. then sy terus masuk dlm oven alhamdulillah menjadi.
ReplyDeletesaya tak pernah pulak membakar sebab xde oven kat rumah, so kalau u buat ok, means ok je lah tu, momantai, hehehhehe
DeleteSis..adunan perlu tutup ngan pape ke masa dlm pengukus tu? Mana la tau kot x blh kena air dr wap pengukus tu...
ReplyDeleteso far saya takde tutup apa² kain ke apa, alhamdulillah adunan ok, momantai...
DeleteAkak. Kalau pakai oven kalau agak2 berapa lama yee. Sapa first time buat kek so x tahu sgt.
ReplyDeletehehhee...sorry not sure yunk sebab kak kukus jer tau.... try n error la, sentiasa kena check kek tu..
Deletehoh..terliur tgk kek cekelat ko..bole buat masa raya nanti ni..nyummsss...
ReplyDelete**nyesal view time pose.nyampahh iolss..!!
kihkihkih, alos biasa la, kang dah bukak puasa takde terliur dah..
Deletebisa gak kalo toppingnya diletak Ferrero Rocher?
Deletesemua boleh, ikut kreativiti sendiri...
DeleteSalam sis..nk tny..yg step pertama tu klo kite nk wat double boiler bole ke x?
ReplyDeleteSalam singgah
ReplyDeleteKak sy dah try buat ikut sebijik resepi tp macam pahit sikit la. Kurang apa eh?
ReplyDelete