22 April 2011

22 April ~~ Hari Bumi lahhhh


patut lah bila bukak google tengok google doodles camni, rupanya baru teringat hari ni 22 April daaaa.....apa yg ada dgn 22 April, of coz la Hari Bumi kan ~ earth Day.. apa kesedaran kita untuk selamatkan bumi, hijaukan bumi.

Janganlah tggu 22 April tiap tahun je untuk kesedaran nih, kenalah sentiasa sayang bumi, ye lah nanti untuk anak² kita jugak kan, generasi muda kita ni, nnti jangan ada yg geli nk masuk kampung, masuk hutan, huuhu kalau dah dibiasakan duduk di bandar...


Tau tak asal usul sejarah earth Day ni...

Earth Day atau hari bumi ni sebenarnya merupakan idea dari seorang senator Amerika Syarikat yang bernama Gaylord Nelson dan bermula sebagai sebuah forum alam sekitar pada tahun 1970. Kemudian satu organisasi ditubuhkan oleh salah seorang koordinator iaitu Denis Hayes dan membawa event Earth Day ni ke peringkat antarabangsa pada tahun 1990 dan disertai oleh 141 negara. Sekarang jumlah negara yang menyambut Earth Day telah meningkat kepada 175 negara. Malaysia masih tidak mengamalkan earth Day ni kan....tak caya...cer tengok sekeliling.....

tengok & buat rumusan sendirilah ye...byeeee

2 comments:

  1. huhuh..hari ni baru zla dengar pasal hari Bumi:(

    www.cikladablog.blogspot.com

    ReplyDelete

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati