28 April 2011

Hack Firefox bagi laju

Post kali ni buat pengguna Mozilla Firefox yg nak meningkatkan lagi speed n performance browser.Saya dah kaji n test kat laptop sndiri n terbukti mmg berkesan.Tutorial ni nmpak je cam pnjg,tp sbnrnye buat x smpai 2 minit je pun sbb byk repetitive action.So,jum kita sama2 tengok 'n try buat...here we go..!

TESTED ON : Firefox 3.6.1 and 4.xx.

1-Bukak browser Firefox anda.

2-Dekat address bar,Taip: about:config dan hit butang ENTER.

3-Klik kat butang ni.


4-Sekarang,taip (copy n paste pown boley) setiap satu perkataan(a.k.a preference name) yg diberi kat bawah ni kat dalam Filter Box,dan tukar Value jadi True.(masukkan perkataan kat yg diberi kat bwh ni satu persatu,jgn copy n paste semua sekaligus.!)

NOTE: Cara nk tukar Value hanya double klik je kat "preference name".

Preference Name yg perlu ditaip:
  • network.http.pipelining
  • network.http.proxy.pipelining
  • network.dns.disableIPv6
  • plugin.expose_full_path
  • javascript.options.jit.chrome
  • javascript.options.jit.content

Tukar Value



5-Sekarang,taip network.http.pipelining.maxrequests pulak dan tukar nilai jadi 10

NOTE:Nilai ni ialah bilangan tab yg slalu anda bukak.Cthnye,anda slalu bukak facebook,twitter,dan Blogger serentak,tu dah 3 tab kan,so tukar la nilai ke 3.Tp recomended nk bg stable tukar la jd 10.

6-Right-klik kat mne2 ruang kosong dlm page td tu, klik New ---> Integer ---> taipkan content.notify.backoffcount --->klik OK ---> Setkan nilainya jd 5 .

7-Sekali lagi, right-klik kat mne2 ruang kosong dlm page td, klik New ---> Boolean ---> taipkan content.notify.ontimer ---> klik OK ---> Setkan Nilai jd True.

8-Sekali lg,Right-klik kat mne2 ruang kosong dlm page td, klik New ---> Integer ---> taipkan content.notify.interval --->klik OK ---> Setkan nilainya jd 500000 .(Ni nk bg laju page load)

9-Sekali lg,Right-klik kat mne2 ruang kosong dlm page td, klik New ---> Integer ---> taipkan content.switch.threshold --->klik OK ---> Setkan nilainya jd 250000 .

10-Sekali lagi, right-klik kat mne2 ruang kosong dlm page td, klik New ---> Boolean ---> taipkan content.interrupt.parsing ---> klik OK ---> Setkan Nilai jd True.

11-Sekali lg,Right-klik kat mne2 ruang kosong dlm page td, klik New ---> Integer ---> taipkan content.max.tokenizing.time --->klik OK ---> Setkan nilainya jd 2250000.

DONE.

Ada banyak cara lg ntuk me-max-kan speed browser anda.Anda dah buat salah satu cara td.And suggestion saya yg laen adalah ngan guna add-ons mcm Extra Fasterfox, FireDownload ,Vaccum Places ,Speed DNS ,Tweak Network dan Adblock Plus.




Selamat Mencuba, memang agak fenin tapi kalau ikut betul² arahan senang je....cer cuba cer cuba...hiks


p/s : copy paste dari blog http://tutoshut.blogspot.com/ thanx Ceyh

2 comments:

  1. syu, wOrth to try, sbb mmg laju, nak² klu upgrade ke forefox 4

    ReplyDelete

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati