07 July 2014

TIPS IBU MENYUSU YANG BEKERJA

Entri ni lama aku perap dalam draft, taip² simpan, taip² simpan, hehehehe, biasalah ikut mood, lagipon time rehat je dapat access kan, soooooo...... ~paham² sudah~~



Bismillahirrahmanirrahim....Nak kongsi..maluuu, tapi mau, alaaaa bukan terer na engkau pon, kecoh je lebih...kahkah, tak kisah la apa korang nak cakap..

Aku ibu bekerja yang menyusu, ko hado... gituuuuuuu.. masa affan dua bulan, time tu dah habis pantang la kan, selalu orang tanya, dah buat stok susu belum, jawapan aku belum, sebab tak sempat, affan kejenya ngempeng je, dah camne masanya nak pam kan, rupa² nya lepas je nyusu kena pam, makna kata kosongkan betul² nenen tu baru susu pnye production meningkat lagi dan lagi... ohhh gitu, aku angguk, lepas tu baru start ngepam, dekat nak 3 bulan, dah habis cuti kan...nak naik keje dah ni....bukak peti..alahaiiiiii banyak ini je stok untuk kamu affan...CUAK jangan cakap la, ye lah orang lain 1 fridge stoknya, aku takat 1 bahagian dalam fridge je... tu pon siap selit roti paratha frozen disitu..



takpe sikit banyak bukan ukuran, yang penting kau ada keinginan... konon cakap dengan diri sendiri untuk up semangat, ehhehehe, 1st day keje, maknanya st time berenggang whole day dengan affan, dannnnn sessi mengepam pagi adalah sangat suksesssss....


Hasil pon lumayan.... sesi mengepam lama gak dlm 20minit macam tu lah.. 7oz.. thumbs up jijie.. masa tengah mengepam tu sambil bayang² muka affan tengah tersengih² nak nyusu, pastu dok set dalam kepala otak ni susu banyak, susu cukup, susu banyak susu cukup, tu je lah, sambil berzikir, alhamdulillah...tak mengecewakan..

Tapi production ni of coz ada naik turunnya, mana ada yg sama & statik je kan, emosi kita pon berubah², jadinya sesi tengahari & petang agak menurun sket, tapi TAKPE, ko jangan khuatir, itu semua rezeki ketentuan Allah swt, banyak sket bukan ukuran, macam yg aku cakap sebelum ni, yang penting KESUNGGUHAN kan....


& ini lah hasil selama hari pertama mengepam... dalam 16oz... affan menyusu satu hari aku hantar pengasuh 3 @ 4 botol = 5oz * 3 @ 4 = 15oz @ 20oz.... so memang mak ngasuh dia akan habiskan susu tu untuk sehari, kalau ada lebih dia simpan utk esok, so kalau 1 hari habis 4 botol maknanya aku short dalam 4oz sehari nak bekalkan ke mak ngasuh dia...

Memang ada sedikit kerisauan disitu, tapiiiii kan dh bgtau MINDSET..hehhe so ko set je kat otak ko susu cukup, susu cukup, insyaAllah, akan cukup...

ada satu masa production sangat bagus, 8oz dalam satu sessi...wow lumayan...haha dia punya feel mengepam tu mcm apa je tau, bila banyak rasa mcm hebatnyeeee....heheheh maksud aku hebatnye kuasa Allah swt kan, tiada sapa dapat menyangkal...

Kalau mak² yg bekerja ni, mesti familliar dengan beg susu @ beg pam.. pergi kerja dua tiga beg diheretnya..handbag lah, beg susu lah, kang 1 lagi beg bekal lah, mcm² kan...



tiap hari ni lah kelengkapan aku bawak gi keje, handbag 1, beg susu 1, beg susu ni aku pinjam adik aku punya je, Brand Autumz, ice pack tu aku beli je sendiri, harga dah tak ingat, biasa nya lepas mengepam aku mmg biar je susu tu dalam cooler bag ni, aku tak masukkan dalam peti ais pejabat ni sebab malas, hehehhe, dah ada ice pack tu dah cukup sejuk dah, lagipon ofis kan ber aircond jugak, so dia xde masalah pon, sampai je rumah aku tros masuk dalam fridge...


ok, ramai gak yang tanya aku, apa petua nak banyakkan susu, just to be honest, aku memang takde petua khusus, aku pon takde makan apa² supplement nak tambah susu ke, pekatkan susu ke, takdonyo, mula² lepas pantang dulu ada la aku makan ubat tambah susu, tu pon ambik adik aku punya, tapi bagi aku ko makan apa pon, tapi ko takde demand (kekerapan baby menghisap & mengepam susu) rasanya takkan menjadi jugak, T______T ~~ bergantung pada keadaan badan masing²


So, apa yang aku buat, aku pastikan aku akan minum air masak dengan banyak, kalau ikut berat badan aku yang mengembang ni, aku kena minum lbih dari 3 liter air sehari... untuk pastikan badan aku cukup air untuk aku & cukup air untuk hasilkan susu, Selain tu aku suka makan nasik, hari² akan makan nasik, alhamdulillah susu memang mencukupi.

atas meja aku dah macam pesta botol, penuh ngan macam² botol dah..


Alhamdulillah, sekarang affan dah 1 tahun 5 bulan, masih menyusu, masih mengempeng, ku panggil budak dedek... asal aku balik kerja je, tergedik² dah terkam, hehehehe



Moga mama dapat susukan affan sehingga dua tahun atau lebih.. moga² Allah murahkan rezeki mama & affan... aminnnnnnn





ni tips dari pa&ma... bacalah.... 




.
.
.
.
.

Entri lain ~~












02 July 2014

Resepi Cheesy Milky Butter Prown @ Udang Masak Butter Basah

Haaaaa nampak dia punya gila kuasa nak letak tajuk, hahahaha...

Ceritanya begini, minggu lepas aku ada kena pergi kursus HRMIS, buat kat INTAN, Kota Kinabalu, Sabah, pergi hari ahad minggu lepas, balik kl hari khamis, nak tak nak aku memang kena pergi sebab aku staff yang bertanggungjawab untuk handle setting aliran kerja (workflow) dalam HRMIS utk seluruh JAKOA, & aku juga Pentadbir Sistem.. Pikir punya pikir memang la taknak sebab kena berjauhan dengan Affan kan, gila kau 5 hari 4 malam, aku xdapat bayangkan camne affan nanti bila xdapat nak ngempeng malam² kan... dah la ni 1st time nak tinggal dia.

Eh dah melalut mukadimahnya... ok dipendekkan cerita aku pon pergi dengan keterpaksaan walau teruja juga nak pergi sabah, ye lah 1st time kan ke negeri dibawah bayu, free pulak tu tiket flight & hotel, kuikuikui, aku just siap duit belanja je kat sana...  & alhamdulillah affan sangattttttt ok bila duduk dengan abah dia, terbaikkk lah... pasni leh la gi outstation selalu, kihkihkih...

ok ok... cerita pasal resepi kan, haaaa camni, kat sabah kan terkenal dengan seafood murah.. so aku ada la tanya member yg dok Kota Kinabalu, kat mana nak makan seafood yang sedap & murah OF COZ la, so dia pon suggest aku makan kat area Dataran Ikan Todak, Bandar KK.. situ banyak sangat warung ha ko pilih la.. kebetulan driver teksi yg bawa kami tu ada kawan keje kedai situ, so pergi lah makan kat kedai dia..


Sampai² situ pergi pilih seafood dulu, memang best..


ko tengok la udang harimau dia, pergghhhhh tergoda aku.. ***abaikan jari montok aku tu**




Pilih punya pilih, ni lah hidangan kami malam hari pertama di sabah, Ikan Kerapu, Sebelah dia masak masam manis, sebelah lagi dia masak Steam Nyonya, pastu Lala masak sos tiram, Udang Goreng Tepung, satu lagi sayur kangkung goreng time tu tak siap lagi dan yang paling menarik nafsu makan kitorg adalah Udang Masak Butter Basah ni lah....



 Sebab takut mahal, so pilih udang sederhana besar je, tak ambik pon udang besar jari aku tadi, tu pun ambik sorang sekor je lah, 4 ekor makan sekali dengan driver teksi yg baik & pemalu itu..


GILA SEDAP dorang masak, sampai teringat² kitorang, dan GUESS WHAT, semua masakan ni, 6 jenis masakan, makan untuk 4 orang termasuk air semua lah, HANYA RM81... gilak lah sabah, murah sioottttttt....cuba gi makan kat kl sini, kat seafood bangi nu ke, takde de dapat harga camni,,ye dok.... dannnn disebabkan tak puas hati hahahaa, lusa nye kami pergi lagi makan kat situ..




dannn kali ni kami pilih udang harimau yg besor² tu pulak, ambik 6 ekor so sorang makan dua ekor, sebab makan 3 org je kali ni, tu pon dah kenyang gila, pastu ambik lagi Ikan Kerapu Masak Steam Nyonya, yg ni pon gila best...sedap ohhhhh.... perghhh terliur aku type entri ni, dah la tgh puasa, haishhhhhh, & tak dilupakan Sotong Goreng Tepung..



Ini dia Udang harimau Masak Butter Basah yang sangat best itu, tapi kali kedua makan ni kuah dia sikit noooo pulak....takpelah yg penting udang itu...

Total makan malam ni pulak hanya RM108 sajorkkkk... termasuk tapau air shake kelapa gelas besor, nangis aku sebab puas dapat makan seafood, hehe, sib baik tak ngandong..kalau tak mau aku pergi balik hari semata nak makan dinner kat sana, haha



ok...panjang kan mukadimah nak bagi resepi ni, kihkihkih, kena sabar... nak menuntut ilmu jangan gelojoh kang tak jadik masakan ko.... 


Ok ni resepi yang aku dah google & aku ubahsuai ikut citarasa aku... si isteri dah makan sedap² di sabah of coz la kena balik masak untuk suami pulak ye dak...


Cheesy  milky butter prawn.. 

Bahan2 (anggaran utk 1/2 kg udang) dlm 20 ekor 
***************** 
-kena ada Udang (of coz la)... nak puas hati guna udang harimau saiz xxl  ye..aku pki udang biasa je tpi saiz besor..yg 1kg rm28.90 bli kat nsk
-bawang putih dua ulas (dicincang) 
-bawang besar holland 1/4 biji - yg warna kuning tu (potong dadu) 
-cili hijau, cili benggala (hijau, merah, kuning), cili api ~ ni semua optional klu nk pedas n nak nmpk menarek warna warni masakan 
-daun kari 6 helai 
-1/2 sudu kecik serbuk kari 
-3/4 tin susu cair (nak guna brand ideal pn ok...aku guna brand gold coin) 
-1/2 kiub ayam 
-tepung jagung 
- butter 1/4 dri seketul tu 
-cheese sekeping (apa2 brand pn ok...cheese yg letak kat burger tu) 


Cara masak 
****************** 
- mula2 kena goreng udang dlu, letak garam sket secukup rasa..gaul sebati n smpan kejap dlm peti...10mnit..lbih pn xpe..kemudian bila nak stat masak bru kuarkan udang n tabur tepung jagung salut rata...kemudian  goreng udang smpi agak2 masak...jgn lama nnti isi dia keras..ketepikan sekejap


 of coz la guna pemanggang ajaib kan

 




Utk kuah
 ********************** 
- panaskan butter 
- tumis bawang holland, bwg putih & daun kari smpi kekuningan..masuk  serbuk kari, masuk air sket... 



-dah menggelegak masukkan susu cair 


- pastu masuk kiub ayam..secubit garam..& setengah sudu kecik gula..garam xyah byk2 kang masin sbb butter dh ada garam...kecuali ko pki unsalted butter.. kna agak2 la ikut berapa banyak udang 
- kemudian masukkan cheese..biar menggelegak kemudian masuk udang...agak2 pekat tutup api... (Ini bergantung pd kepekatan kuah..klu cair masukkan tepung jagung..bancuh dgn air dlu...agak2 je dlm 1/2 sudu je) aku x letak sbb kuah dh pekat 

 


 



 - ada dua tips boleh guna... 

!!! Kalau suka nak makan udang garing xyah nak campor udang dlm kuah... just siram  je atas udang yg dh goreng tdi.. tapi aku campor sebab nk bg udang sebati ngan kuah 

!!! Lagi satu buat je kuah dlu...time nak makan bru campor udang n panaskan balik.. sebab nnti kna mcm aku dia jdik beku time nk makan - sebab gap aku siap masak n berbuka tdi dlm 1/2 jam.. so cara aku tdi...aku just letak je sket air panas kt udang tdi n gaul2 so cair la balik... 




EDIT PADA 08/07/2014 *****

Semalam aku cuba resepi yang sama tapi tukar bahan asas kepada ayam, sebabnya anak² aku tak makan udang, tapi leisya request nak makan kuah sedap mcm hari tu, yang ni lah, so aku tukar lah jadik ayam...

Cara yang sama, goreng ayam dulu, tapi jangan masak lama, just sedang² je, lepas tu letak tepi, nanti masuk je dalam kuah tu....






 dan rasanya tetap sedapppppp....


Selamat mencuba... om nom nomm...

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



ok, masa masak semalam ada upload kat fb, takde niat nak tunjuk terer masak ke apa, just berkongsi kegembiraan bersama² je, share² resepi kan, so ada dua tiga member yang request, ha ni aku bagi version senang print je... hehehhehe


Cheesy  milky butter prawn..


Bahan2 (anggaran utk 1/2 kg udang) dlm 20 ekor 
***************************************************
-kena ada Udang (of coz la)... nak puas hati guna udang harimau saiz xxl  ye..aku pki udang biasa je tpi saiz besor..yg 1kg rm28.90 bli kat nsk 
-bawang putih dua ulas (dicincang) 
-bawang holland 1/4 biji (potong dadu) 
-cili hijau, cili benggala (hijau, merah, kuning), cili api ~ ni semua optional klu nk pedas n nak nmpk menarek warna warni masakan  
-daun kari 6 helai 
-1/2 sudu kecik serbuk kari 
-3/4 tin susu cair (nak guna brand ideal pn ok...aku guna brand gold coin) 
-1/2 kiub ayam 
-tepung jagung 
- butter 1/4 dri seketul tu 
-cheese sekeping (apa2 brand pn ok...cheese yg letak kat burger tu) 

Cara masak 
********************************************************************
- mula2 kena goreng udang dlu, letak garam sket secukup rasa..gaul sebati n smpan kejap dlm peti...10mnit..lbih pn xpe..kemudian bila nak stat masak bru kuarkan udang n tabur tepung jagung salut rata...kemudian  goreng udang smpi agak2 masak...jgn lama nnti isi dia keras..ketepikan sekejap 


Utk kuah 
************************************************************************
- panaskan butter 
- tumis bawang holland, bwg putih & daun kari smpi kekuningan..masuk  serbuk kari, masuk air sket... 
-dah menggelegak masukkan susu cair 
- masuk kiub ayam..secubit garam..& setengah sudu kecik gula..garam xyah byk2 kang masin sbb butter dh ada garam...kecuali ko pki unsalted butter.. kna agak2 la ikut berapa banyak udang 
- kemudian masukkan cheese..biar menggelegak kemudian masuk udang...agak2 pekat tutup api... (Ini bergantung pd kepekatan kuah..klu cair masukkan tepung jagung..bancuh dgn air dlu...agak2 je dlm 1/2 sudu je) aku x letak sbb kuah dh pekat 

- ada dua tips boleh guna... 

!!! Kalau suka udang garing xyah nak campor udang dlm kuah... just siram  je atas udang yg dh goreng tdi.. tapi aku campor sebab nk bg udang sebati ngan kuah 

!!! Lagi satu buat je kuah dlu...time nak makan bru campor udang n panaskan balik.. sebab nnti kna mcm aku dia jdik beku time nk makan - sebab gap aku siap masak n berbuka tdi dlm 1/2 jam.. so cara aku tdi...aku just letak je sket air panas kt udang tdi n gaul2 so cair la balik... 

Selamat Mencuba..









 ****************************** IKLAN *****************************


Korang teringin tak nak pergi SPA ??? mandi lulur, mandi susu, foot spa, facial semua, aku tau semua perempuan mesti suka kalau dibelai, di manja & semua nak kalau kulit badan halussssss, lembut, gebusssss je bila dipegang, di raba, ye dakkk???

Tapi aku tau nak pergi buat rawatan kat spa ni mahal, tak semua mampu nak jadikan perawatan bulanan, apatah lagi mingguan, dan aku tau ada yang malu nak bukak² baju, malu nak tunjuk bila kulit badan tak sekata, bertompok, gelap dan sebagainya..

Lagi sadis kalau korang jenis geli kena pegang, kena urut kena raba, hahahhaa dah cane nak pergi buat rawatan kat spa kan???

TAPIIIIIIIIII... don worryyy I FEEL U OLSS... Ni ada GOOD NEWS...

Nah ambik produk² spa yang dipacking untuk kegunaan korang sendiri kat rumah, maknanya buat sendiri, sentap sendiri, mandi lah sendiri, lagi best kalau ada hasben, so hasben sental kan.... mandi sama² gituuuu....


HARGA MURAHHHHHHHHH sangat... Yang Best nye hasil nye sama macam korang pi buat rawatan yang sama kat SPA tu... ha best tak best tak ???

Meh sini Klik..

Follow FB spadirumah - http://www.facebook.com/spadirumah
@spadirumah


 





Pada Yang Ada INSTAGRAM tu nak tengok feedback² customer yg berpuas hati dengan produk² ni, meh search Hashtag #spadirumahfeedback boleh view sendiri...

Tak ada Instagram, don worry meh klik sini.. SPADIRUMAH FEEDBACK


ATAU LEBIH SENANG WHATSAPP JE, senang boleh fast respond
011-33020582 (mush)

BYE... MUAH CIKED














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati