03 September 2014

Pengesahan Darjah 1 Aqeef ke SJK (C) Chong Hwa

Akhirnya....



Setelah perbincangan serius bangettt selama 40 hari 40 malam, *tipu* maka, kami ambik keputusan supaya aqeef meneruskan silibus pembelajaran ke sekolah cina... so pilihan abah dia ke SJK (C) Chong Hwa, Jalan Pahang. Dekat dengan rumah, so nanti senang abah dia nak hantar & ambik..


Surat penempatan baru terima masa bulan puasa hari tu, dia bagi tempoh untuk daftar dalam masa sebulan sampai 30/08/2014.. so lepas raya hari tu aku ada survey kat SK Air Panas, atas cadangan guru besar sekolah Aleisya, katanya kat situ ada silibus Pilihan Bahasa Mandarin..



So, pagi tu survey jap kat sekolah tu, jumpa cikgu bahasa dorang, tanya pasal silibus mandarin kat situ, azim nak anak dia pandai cakap mandarin & sampai level boleh baca akhbar chinese, tu tujuan dia, so bila cikgu² kat situ bagi penerangan, so kami decide takpelah ke Chong Hwa jelah.. sebab kelas mandarin kat sekolah tu just basic sahaja, lisan & menulis, bukan secara menyeluruh...


sempat merasa makanan dak² sekolah rendah, hehehhe, nasik goreng RM1, ayam RM2, air coklat RM1, belanja sehari budak² sekolah mencecah RM5 (fiiitammmmmm), aku dulu gi sekolah Rm0.50 sen je mak bagi, dah boleh beli kuey teow goreng & air hari²...



Actually Aqeef & Aleisya, sekarang ni bersekolah tadika di chinese pre-school, Aqeef di Tadika Ayer Panas & Aleisya di Tadika Joy Kids, dua² aliran chinese, kenapa nak sekolah cina ?? tu kerja abah dia, mula² dulu masa dia masuk tadika 5 tahun, dalam dua bulan camtu dia tadika Islam dalam pulapol je, ada aku story kat sini..  & kat sini 




ini hasrat abah dia, so aku ikutkan je lah.. lagi pula bila tengok kecemerlangan  aqeef dalam subjek mandarin, alhamdulillah tu yang kitorg rasa aqeef boleh teruskan ke sekolah rendah cina pulak...


Alhamdulillah, leisya pon nampak ok dah, lagipon dia baru 4 tahun, so kitorg takde la push sangat kat dia, walau liat benor nak buat kerja sekolah, tengok lah dia 5 tahun nanti, kalau dia ok dalam mandarin, insyaAllah akan sekolah yang sama dengan abang dia nanti.. senang satu tempat kan..

 





Masa daftar ni, memang tak ramai pon parents, ye lah, sebulan kan tempoh dia, pulak tu aku daftar pon kira awal² bulan lagi ni.. Yuran sekolah kerajaan sekarang ni kan dah mansuh, so nanti just bayar sikit² duit buku latihan & duit yuran tuisyen dia je nanti & lain² perbelanjaan di kemudian..

muka mak pak yang still tak percaya anak dah nak sekolah rendah dah..
*budget jiwa muda remaja sgt kan*



Bercerita pasal risau?? Siapa tak risau ye dak... macam² benda bermain dalam fikiran aku, terutama bab makan dia nanti, memang la boleh bawak bekal, tapi nak sekat keinginan dia dari terbeli makanan² kat kantin tu yang risau...atau makan bekal kawan², OH MYYYY... selain tu pasal kelas agama petang, kalau ikutkan dia habis kelas kul 1.05pm, tapi sambung pulak sampai 2.30pm (not sure) untuk tuition & revise apa yang dibelajar waktu pagi tu, kalau ikutkan ni kelas wajib, tapi hari tu kerani daftar kat sini suggest nanti bincang dengan Guru Besar untuk pelepasan... tapi rugi la, nanti anak² chinese semua cepat belajar kan... hurmmmm... mcm biasa google adalah penyelesaian terbaekk kan.... & survey tanya kawan² & sedara mara... & banyak info yang aku dapat.. penyelesaian mudah, balik sekolah kul 2.30pm, mandi, makan, solat, kul 3lebih gi sekolah agama pulak, walau masuk lewat still budak² boleh catch up silibus pelajaran dorg...aku selalu dengar & terbaca org selalu cakap nanti anak² sekolah cina perangai pon tak mcm melayu dah *islam actually*... tapi aku tak setuju bab tu, sebab memang lah pendidikan disekolah tu penting, tapi bab ilmiah agama, kita sebagai mak pak dia yg bertanggungjawab membentuk anak² kita, ye dak.. sebab tu aku cuba seimbangkan akademik & agama.. insyaAllah kitorg buat yg terbaik nanti..


& masa daftar hari tu, mak pak disyorkan untuk beli set buku  LINUS ini, katanya untuk ulangkaji ujian penentuan tahap pembelajaran awal tahun depan, so ini buku² panduan & latihan dia, nanti macam jawab exam la... Harga dalam RM16 mcm tu..


hehehhe omak ni sepatah haram tak paham, tapi kan teknologi dah canggih, aku snap pict, pastu sent whatsapp kat adik ipar aku, dia pon dulu sekolah cina, & fasih berbahasa mandarin, so dia lah yang tlg translate sket² kalau aqeef tanya aku...



& omak dia kan gelabah manjang, semua benda nak google, so ada lah jumpa set soalan ujian LINUS utk tahun 2013 punya, just utk rujukan aqeef, so that dia dapat tau apa ujian yang dia bakal hadapi nanti.. pergghhhh  gila dah macam nak ambik UPSR..

LINUS
http://www.ppdkp.net/UNIT%20LINUS%20PPDKP/news.php?readmore=114

untuk contoh soalan SJK Chinese, ni aku print siap² bagi test kat aqeef... hehehhe http://www.ppdkp.net/UNIT%20LINUS%20PPDKP/downloads/inbsjkc_s1_thn_1.pdf



so, akhir kata, kita hanya merancang kan, insyaAllah aku & azim akan hadapi cabaran ni dengan sebaik² nye... Risau tetap ada, harap² anak² mama boleh harungi cabaran hidup akan datang yg tah mcm mana mencabar nye nanti.. belajar rajin² ye nak... kita cuba dulu, kena belajar sebulan dulu utk tgk kesesuaian, kalau aqeef ok, kita go on, kalau tak ok kita tukar sekolah kebangsaan je nanti..


Ini antara link blog² yang ada cerita pasal sekolah cina untuk rujukan aku & untuk rujukan korang jugak kan..

ayah-kenapa-saya-kene-sekolah-cina

apa-salahnya-hantar-anak-ke-sekolah-cina

kenapa-hantar-anak-ke-sekolah-jenis

kenapa-bila-sekolah-cina-taknak-hantar

kelebihan-belajar-disekolah-cina



p/s : Kalau nak bahas kelebihan & keburukan antar anak² Islam sekolah cina ni, pat puloh hari pat puloh malam pon tak habis kan, so ikut la niat masing²...















UPDATED : 25/4/2016 - Hari ni aqeef dah darjah 2 pon, so far so good, ramai yg tanya sebenarnya ni dia camne kat situ, nantilah ada² masa aku update pasal perkembangan sepanjang dia sekolah kat sini, boleh baca psl Orientasi masa darjah 1 kat sini

32 comments:

  1. Eh, sekolah ni sebelah bangunan tempat keje saya je :)

    http://nurulzayani.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh ye ke, dekat le sangat, leh la awak tolong jenguk2 aqeef nanti, kihkihkih

      Delete
  2. Memang ada hasrat nak hantar anak ke sekolah cina. Tapi takut tak mampu dari segi mental..Apapun salam perkenalan dari abah..jom follow blog abah..
    http://abahbz.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Encik Abah BBZ... saya pon tak mampu sebenarnya, tapi harung je lah, kalau tak try tak tau kemampuan kita kan...

      Delete
  3. gud luck untuk aqif....semoga terus sukses....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kakak nini..

      from Aqeef Fahmi

      ...ekekkeke

      Delete
  4. Salam, tahniah kerana anda telah membuat keputusan yg terbaik utk menghantar anak ke SJKC. Spt yg anda katakan, jika nak diambil pusing sangat tentang pro & kon yg dilemparkan dlm media sosial ketika ini, tentunya tiada keputusan yg "berani" akan diambil.

    Saya sendiri adalah "total product" dari sistem pendidikan Cina sejak tadika, SJKC, sekolah menengah persendirian Cina sehinggalah menggenggam ijazah dari Rep. of China. Tidakpun "diCinakan" kerana saya belajar dlm sistem pendidikan Cina.

    Anda telah mengambil keputusan yang tepat.

    http://hisemudinkasim.blogspot.com/2013/06/isu-sekolah-vernakular-ke-mana-haluan.html

    www.ebookmandarin.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam, terima kasih tuan Megat....

      Delete
  5. Salam kak,boleh saya tahu ape nama tadika cina anak akak? Sy berhasrat hantar anak saya ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam, hai Qis' yg aqeef tadika ayer panas, aleisya pulak tadika joy kids

      Delete
  6. tadika joy kids di area mna? saya berhasrat menghantar anak kesana

    ReplyDelete
  7. boleh email saya alamat tadika Joy kids,
    Email: diana88proton@gmail.com
    terima kasih puan.

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. alamak fb name, hehehhe Jijie Ker

      Delete
  9. Salam...jijie
    Anak ko ok ke kt sjkc..
    Skrg anak ko dh darjah berapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam, saudara fizie ni siapa, ehheheh cuba perkenalkan diri sikit...

      So far aqeef ok je , sekarang dia darjah 2

      Delete
  10. Cmner corak pembelajaran dia...
    Ko ada hantar tuisyen tak...
    So sekarang anak ko ok tak kat sekolah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. corak pembelajaran tak sure sama ke tak dengan sk biasa, sebab takde pengalaman, cuma kalau tengok jadual dia, mcm biasa, cuma ada subjek mandarin la, bila kelas agama kumpul 1 kelas, so far nampak dia ok..

      Delete
  11. Camner corak pembelajaran dia..
    Pastu cmner ko mengajar anak ko

    ReplyDelete
    Replies
    1. penat la jawab banyak kali,hahahahhaha.... so far tak pernah ajar dia, sepenuhnya dia belajar kat sekolah je, homework pon dia tak suka bawak balik, seboleh² nya dia memang akan siapkan dekat sekolah, time habis kelas, terus dia buat homewok.. tapi takdelah banyak... so far dia tak ambik tuisyen, balik sekolah terus balik & sambung sekolah agama pulak, malam lepas maghrib mengaji, insyaAllah tahun ni akan cuba hantar dia tuisyen, sebab mandarin still not good, belum dapat A... tapi takdelah fail... :)

      Delete
  12. Ni aku la..budak yg jual satay kat taman putra tu...ingat lagi tak...kawan kepada abg abg mu....aku nak call boleh tak...susah la nak taip
    Ni no aku 0197707820...kau miss call je...nanti aku
    call balik...kawan kepada fadil...pastu abg ko yg
    sorang lagi....aku dh tak ingat nama pulak...
    Masa tu kalau tak salah aku kedai cik yah...ko dgn fatimah selalu tolong kt kedai tu...

    ReplyDelete
  13. salam sis.. sy azie, ank umur 5thn.. skrg ank sekolah di little caliph.. ingt thun dpn nk tukar sekolah utk die sek rendah di international @ sjkc... blh sis bg pdapat x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam, nak pendapat apa azie, kalau dari segi kelebihan mana² ada pro & cons dia, tgk u punya matlamat juga, nak anak u belajar chinese sampai mcm mna, klu saya, just untuk bagi dia mahir berbahasa cina je, kemudian environment SJKC & SRK berbeza...

      Delete
  14. Salam boleh sy contact sis? Hasrat nk hantar anak sy ke tadika aliran cina dan sekolah aliran cina... Ada siapax nk join skali sy duduk area setapak juga..anak tahun depan 4 tahun... Tq sis sngt perlukan pendapat sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis.. saya duduk area setapak gak. Tahun dpn anak 4 tahun. Anak sis tahun 2013 kan? Jom skali. Contact saya kat newrule827@gmail.com. nnt tinggalkan contact number kat email saya ye. Nnt saya contact

      Delete
  15. hi.. cam best pula antar anak sekolah cina.. ade terfikir gak nnti nak hantar anak sekolah cina juga... nak tanya utk sekolah tadika dgn sekolah rendah agak2 berapa ye kos pendaftaran semua tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends on tadika yang u nak hntar tu, lain tadika lain yuran dia, biasanya if private mmg mahal la, permulaan, untuk yuran + buku + baju + advance payment monthly fees dalam Rm1k juga, bulanan tgk tempat, ada yang Rm150++ ada yang Rm230++

      Delete
  16. Salam sis mohon email saya di shiqeensattar@gmail.com. Sbb saya baru nka daftar anak di sek tadika air panas.

    ReplyDelete
  17. Salam..sy pn hantar anak tahun lepas tadika cina..dr kecik dia ckp nk sek cina wp yakin dia xpaham apa ms tu yp dia suka ckp nk sek cina xnk sek melayu.setahun kt tadika cina wp lom blh bckp tp dia ada bgtau bbrpa perkataan dia tau.now pra sjkc dia agak keliru sb dh tkr kawan baru.. cikgu suh nyanyi pn xnk maslah skang sek agama ustazah xde...camna saya nk pastikan dia dpt pendidikan agama waktu ptg selain dr ajar sndri..pening gak pkir tu yg byk google ni.sekian tima kasoh klu de sp sudi jawab.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, bagusnya, anak yg mintak nak bersekolah aliran chinese, heheheh....kalau dia yg minat teruskan je, bab berkawan tu cuba yakinkan dia, cari kawan, jgn menyendri, mula2 je tu, lama² akan biasa, sekolah agama untuk tadika blom ada kalau SRA start dengan darjah 1, saya dulu time tadika just ajar mengaji & menulis jawi je..mula dengan basic..

      Delete
  18. Hikhik anak sy taun depan 4 taun, biasa yuran untuk tadika cina berapa sebulan

    ReplyDelete

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati