09 September 2010

Keguguran




ok i skrg sdg berpantang di rumah mak di cheras...thn ni semua kensel plan nk balik beraya muOr kerana i...kitOrg pn kensel la plan nk beraya di pasir puteh, kelantan...so kenduri aqiqah aleisya pn tunda la pada hari raya haji nanti......

klu yg x tau i peknen sblm ini, yaaa....sudah hmpir 12 weeks....malu nk war2....huuhhuuh
camni the stOry....sila tarik napas pepanjang & sapa yg kebelet nk wee wee pergi dulu sbb maybe this will b a long stOry i akn taip....




mula2 pada jumaat mggu lps klu x silap i, i ada kuar a bit stain like brOwn cOlour di spenda...pd masa itu mcm x terpikir plk klu peknen kuar itu tanda segera ke hospital (padahal dh ada 2 anak kn, sgt blur tika itu)...juz ignOre & diamkn aje walau hati meronta2 cam takut pn ada...2 hari selepas itu kuar lagi.....tapi mcm eh...pe ni kan...tapi still x gi klinik lagi...(tindakan yg lmbap)... & i still pgi keje mcm biasa...kelmarin (selasa 7/9/10), i bleeding (like nOrmal periOd), pastu gelabah beruk...then esOknya i g klinik family setiawangsa tpi dr. wan cuti jz ada dr.lew (klu x silap nama dia) yg x brapa fasih melayu & dia pn jz bg surat rujukan utk ke hospital (i prefer hosp ampang, pandan mewah)...

call mr. hby bgtau siap2 semua brg anak & minta dia hntar ke rmh mak i di cheras, tpi dsbbkan dia dh nk masuk keje kul 2, i drive sendiri....aleisya i anta rmh k.pah (k.ipar i-thanx k.pah tlg tgk aleisya) & aqeef i bwk gi rumah mak...smpai sana i terpaksa soh adik bongsu bwk aqeef naik atas (klu x dia nk ikut)...so i pn drive ke hospital ampang & tros ke klinik O&G....


time tu kul 2 lebey klu x silap....S.Nurse & HO pn byk yg dh habis shift x sabor nk balik....keadaan sgt lengang...


so far yg i pernah pegi kat O&G ni...x pernah kerusi kat ctu kosong...hahahah so i bole la bersenang lenang tanpa kena beratur tggu giliran yg lembap dipangil mcm semut.....








so gi kat kaunter bg surat refer dr. lew & dlm 5 minit i dpnggil utk scan...masuk2 doc pompuan sedang sarat mengandOng yg handle i (sambil handbag di bahu x letak pon, nmpak sgt x sabo nk balik).... dgn belagak dia tanya i, apa doc ni tulis...& dgn belagak i plk ckp..mana nk tau tulisan doc & ayat medical, x paham pon...(pdn muka ko)..so i citer la apa yg berlaku kat i...& dia soh baring nk scan...pastu dia cakap ni baby x jadik...xde pon rupa baby yg ada hanya kantung yg sgt besar x padan dgn usia kandungan..so dia bgtau i kna cuci sbb klu tggu pon i akn still bleeding smpai klu i bertahan pon bole smpai 2 bulan, so better u cuci...& dia tanya i so mcm mana...la i mn tau doc u advice la apa i nk buat....dia ckp klu u nk cuci i bg appoinment utk cuci (dlm ati cakap appoinment ?? bukan cuci skrg ke???) so i cakap esok subuh i akan bertolak ke kelantan, klu cuci di kelantan boleh ke??? & dia jawab up to you la...so i akan note sikit utk u refer ke hospital kota bharu plk la....

oowww...ok so klu doc pn dh cakap camtu kita of coz la igt..owww xde pape la kot...smpai hospital sana i gi la cuci....walau dlm ati mcm ...boleh ke????....so xde rekod kedatangan i pon & xde apoinment susulan dari hosp ampang & i pon drive ke rumah mak ambil aqeef lepak kejap & tros drive balik ke pulapol dlm kul 4pm...hujan lebat tapi dh reda sket.....

sampai rumah, mata berbulu tgk rumah yg mcm tongkang pecah + rumah hantu yg ada pernah sekali kat melaka dulu..huhuhuh sedey....igt nk kemas baju tapi x larat & xmo buat keje berat sangat...so i & aqeef & babah sama2 tdo kepenatan (hby i dpt cuti kecemasan sbb i dh bleeding)....punya la penat x sedau dlm kul 8pm camtu tersedar.....& kejut hby ada sms dari tailor soh ambik baju melayu yg dh siap jahit....dlm 8 lebey hubby dh kuar, tiba2 i rasa perut saket mcm nk terberak tapi feel nk mncangkung x sampai lagi....so i baring je tggu feel sampai...

suddenly i rasa mcm darah kuar byk & i gi msuk tOilet....time tu feel memerut pn sampai & i stat tumpah darah...so sempat lagi memerut dulu & sambung dduk atas stool dalam bilik air smbil tumpah darah makin banyak...i tetiba panik sbb aqeef tersedar dari tdo & nanges (gedik btol) sbb i xde kat sebelah dia....i nk call hby HP dlm bilik & i still bleeding.....alhamdulillah dan2 tu k.pah dtg ketuk pintu sbb nk anta aleisya...& thanx gOd pintu x kunci...i jerit dari dlm bilik air soh masuk je sbb i dh tumpah darah...

ok time tu k.pah pn dh kelam kabut mcm kucin nk beranak padahal i yg tgh dlm risiko...huuhuhu....then i ckp ambik hp dlm bilik call hby i....& dia call semua yg dia tau guna hp i (xpe kang bil i setel..huuhuh) dia call abg i (hby dia) soh naik sbb i dh jadik camtu....then dia call hby i soh balik & call mak i apa nk buat.....dlm x smpai 10 minit hby sampai i pki pad double & pki kain batek je(huhuhuhu)...oleh sbb semua kelam kabut & hby apatah lagik so dia tertinggal plastik itam utk alas seat keta & tggu la dia naik balik ambik....& time tu darah dh menitik dua titik kat lantai...oooo gooshhh..(i semakin panik la) hby turun ikut tgga je smbil berlari & semua naik keta gi HKL (paling dekat) nk ke hosp ampang jauh plk takut jem....sampai hkl gi tros kat emegncy tapi dorg soh gi hosp bersalin je (dh la jawab mcm nk xnak...sioottt)....abg i pn dh bwk keta mcm org mabuk (sorri buat korg semua gelabah but thanx sumer tlg i...terharu sOobbb...sOobbb).....

stop keta btol2 depan pintu dorg & hby masuk mintak wheelchair......time nk bangun terasa darah kuar mcm air...& kain dh lencun (pad xyah citer konpom la sarat)...so i disorong ke bilik saringan & nurse2 pggil HO yg on call utk tgk i.....time tu kain dh lencun...nk naik atas katil x yah cakap pnye mggigil & darah dh melelh2....tukar kain semua time tu i dengar nurse ckp byk nye darah...x benti bleeding...so ada dua HO yg dtg utk periksa i...tah alat2 apa yg dorg guna utk bukak ehem2 i bg besar...mcm muncung itik & ada 1 alat tu mcm ada skru mcm nk jek keta tukar tyr pncit....(nk gugel pict pon tak tau nama alat) wahahah mcm serebeh i rasa itu tempat...(konpom kena overhol pasni & carik skru2 utk ketat kn balik...heee)


so sambil dorg nk periksa tu darah still kuar x henti2 & sambil2 tu soh i batuk...& tiap kali batuk bruuuuu kuar darah laju & cam ada darah2 ketul sekali (of coz la kan) dlm 5 minit camtu dorg cakap ni kot janin dia....& mcm2 la yg dorg diskus smbil semua mata memandang tepat ke
itu i...lantak korg la asalkan korg dapat buat apa yg patut utk selamatkan i...(itu pon hanya dgn izin Allah la kan)...dlm 15 minit camtu i dipakaikn pad utk disorong ke wad bersalin pula utk scan if ada yg tertggal lagi dlm perut ( klu ada lagi of coz kena masuk labor rOom utk cuci (D & C klu x silap)...time tu hby i ckp muka dh pucat...(mau nye)...time tu sblm scan i diperiksa lagi & of coz kangkang lagi la....HO yg muda (umor 24 - sempat lg tgk tag nama dia) mcm gelabah buat keje sbb dh bape kali cek pn still x dapat nk tgk oz (bukaan rahim)....dari kat bawah lagi dia cuba...huhuhu dlm 10 minit camtu baru jumpa tu pn dia guna kaedah seluk je...ikut ko la doc apa nk buat...i dh berserah je time tu.....

siap laporan dia pn pggil MO incharge dia utk final periksa i...time ni i dh rasa sgt flat , mual nk muntah & dh stat pening maybe sbb drh kuar dgn banyak, mata dh xleh bukak tapi i cuba tahan x tdo.....MO india perempuan datang & buat keje sgt ganas smbil HO muda tadi cucuk jarum kat tgn i dlm 3 kali cubaan still x dapat caik urat i & MO tu dh stat maki dlm BI " what r u dOin'....u better hurry up before this patient
shut dOwn..." dgr shut down je aku direct bukak mata....agak2 la beb gua bukan laptop mo shut down camtu jer.....mintak simpanggggg......


& doc tu sambung " x dapat dekat tangan ambik kat atas pelipat siku " (aku translate la lebey kurg camtu dia cakap) HO muda tu dh terkulat2 sambil cakap sorry doctor...byk kali....

siap semua dia scan & cakap dh ok xde pape yg tggal (hopefully) so esok akan scan lagi klu ada lagi baru la cuci...(la yg tadi bukan cuci ke....aku mati2 la ingat tadi tu proses mencuci.....yg tadi pon dh sakit gilesss apatah lagi cuci...waaaaaa....


siap semua i disorong ke wad tapi time tu i dh tersangat la flatnye...mata x leh bukak langsung....di sorong ke wad 1A, katil 5....time tu i dh rasa gila2 nk muntah & soh hby mintak plastik utk buang segala isi perut....baru selesa & otomatik ilang loya semua....

pas hby balik doc muda td dtg balik utk ambik darah i, utk cek HB dlm darah...sian doc tu, td dia gelabah sgt nk buat keje...tau x tgn kiri i ada la 4x cucuk pon x dapat gak carik urat....adussss.....belah kanan plk sampai 6x klu x silap...last2 aku ckp, doc buat lmbut sangat...pastu dia ckp plk awk tgh sakit, krg sy buat kasar2 kesian kt awak...alah baiknye doc ni, klu ada 10 doc ni kat hkl ni cepat sembuh semua patient yg ado...huhuhu tapi tangan byk kesan jarum la...

last2 dtg nurse tlg...tpi still x dpt carik urat, dia ckp urat awak halus sgt la....( boleh plk) pastu dia ckp akan ambik kat area nadi, dia bgtau ini last try...& akan sakit sikit klu ambik kt ctu...aku mcm dah...ok tarik napas panjang2....masa nurse tu cucuk...ehh x sakit pon...cehhhh aku punya la tarik napas nk kasik sedia....

dh siap ambk darah...aku time tu ngantOk nya ya amattt...nk tdoooo.....tapi panas giler....
aku x tau la dorg letak aku wad kelas bape & aku malas nk pikir, suppOse gOv servant cam aku layak kelas 2...tapi HKL ni 1st time aku admit, so tatau la rate camne...klu wad kelas 2 hospital ampang terbaekkkk.....dlm bilik 4 org...aircOnd siap....setiap katil ada kemudahan sendiri, soket plug, pastu alat yg nk call nurse tu klu ada apa2 emergency...

tapi kat cni sedih giler...hhuhuhuh...



tiap katil ada kipas tambahan...& yg x tahan nyamukkkk.....berdengung je kat telinga aku(eh dari i dh tukar ke
aku, ahhh lantak la)...

pastu aku dapat tepuk sekali & tgk nyamuk aedesss....ko giler aku dh la sakit masuk cni maunye sakit denggi plk yg dapat...aku bgtau nurse dia pn buat tatau je....aku malas nk layan aku bukak kipas laju2 sampai pagi.....

tapi sampai ke kul 3 sill x dapat tdo...mana xnye aku dok kat wad antenatal (klu x salah)...pastu rata2 kat ctu semua yg dh bersalin...so baby2 dorg nanges bersahut sahutan...sorg nanges semua nanges...yezzzaaa...& klu nanges biasa tu x pe gak...ni nanges mcm kena tegur benda....melalak pnye kuat....hadooyyaiii....dengan wad tu tgh renovate..so bunyi drill, bunyi generator kat luar....sudahnye aku terlelap gak dalam kepenatan / kelesuan yg x terhingga...sedar2 kul 7 pagi dahhh...


bukak mata kat HKL lagi ke aku...busannnye.. so dok pandang keliling, nk turun katil nurse cakap tggu u dh xde rasa pening ngantok baru turun...tgk atas kepala.....


sadis btol la HKL ni, bangunan lama giler ni...tgk wiring dorg mcm kuarters aku gakkk...sumer pipe kat luar pnyer...sekali nk gi toilet slipa plk xde....adooyaiiii....mana dorg letak slipa aku semalam....last2 pi pnjam slipa nurse2 yg buat semayang kat surauuu....

dlm kul 9 busan soh hbby datang anta HP lain sbb bateri kong dari mlm tadi...nk fb pon bateri xdokk....sudahnye melangOk je pandang keliling...aku xde mOod nk merOund katil2 org tgk baby dorg.....

time tu MO specialist dok merOund, semua yg dlm wad tu akan discharge hari ni....yahoooo gila ko x dpt kuar, esok raya dude...agak2 nk raya dalam waddddd.....time aku kul 4 lebey time melawat petang nnti....aku tgk jam wadussss baru 9 lebeyyy...tepu la lagi dlm wad tuh...

makan tdo makan tdo.....(of cos la x pose kan....)

ni apa yg mata i nmpk dpn katil i.....






ni sian hby i...muka penat x cukup tdo....





ada la dlm kul 4 aku tgk semua katil dh kosong...tggl akak sebelah aku je yg ada....(huiii dia branak ni anak yg ke tujuh dah) tapi aku tgk dorg laki bini muda lagi....dlm 30 an je kottt....dasyatttt.....aku yg dua ni pon mcm waaaaa penatnyee....

pastu aku gi tanya doc muda semalam tu, bila aku leh discharge, tepu, beku, sasau dh ni...dia ckp awak pnye data tgh rekod...jap lgi dh boleh discharge...yahuuuu aku cepat2 gi toilet tukar baju & call hby soh dtg ambikkkk i.....

dh nk kuar, bil dh siap hby gi bayor bru la tunjuk surat Guarantee Letter (GL), & dorg ckp ooo ada GL....(sbb wad tu kelas 3 rupanya....ptt la bangla semua ada...lantakla aku dh nk kuar dh dari ctuuuu....1st & last xmo dah gi HKL lagik....huhuhuhuh)....

pastu gi farmasi ambik ubat & cabut balik pulapol....sumbat baju dlm beg je ambik barang2 sumer calo ke rumah mak......adik & abg i sumer dh ada kat sana...jam kul 6.30...best wo sepanjang jalan dari jalan semarak, lalu keramat jelatek, lalu jalan ampang....lalu MRR2 semua x jemm...hahahhahah





smpi rmh mak x smpi 1/2 jam je.....mak tgh buat rendang.....esokkk nak raya & aku kena berpantang gakkk....






pastu gi terkam aleisya.... gomol2...rindu nye kat aleisya.....aqeef x sedau aku ada belakang dia....dengar je sore aku terus pelukk.....uhuhuuhu nk nangessss....



ok dh penat + xde idea nk nulis.....

ni pon
3 hari baru siap entri ni sbb aku bru nk stat naip aleisya ngamukkkk....







sblm tu aku ada buat research.....

& aku dh jumpa jawapan nape sepanjang aku peknen smpi 12 mggu ni aku x mabuk, xde morning sickness....pelik gak la sbb anak dua sblm ni jgn ckp mabuk, tiap2 pagi wajib muntah pahit....oohhooiiii....



http://www.mengandung.com/artikel/punca-keguguran.htmlSOALAN: Apakah tanda-tanda tertentu yang boleh menjadi petunjuk bahawa kandungan seseorang wanita itu kuat, atau tidak mudah mengalami keguguran? JAWAPAN: Sebenarnya menilai kandungan kuat atau tidak, kalau wanita mengandung mengalami loya dan muntah lagi bagus. Maknanya hormon kandungannya itu tinggi, kalau tiada tanda, kadang-kadang kandungan boleh terancam, dan menghadapi banyak masalah. Jadi bagi wanita yang mengandung jangan pandang perasaan loya dan tiada selera makan sebagai sesuatu yang negatif.






0 org telah balas ngOmel:

Post a Comment

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati