01 December 2010

Hidup kita perlu ada peraturan & undang - undang

manusia perlu ada peraturan dalam hidup, peraturan dalam pemilihan makanan, peraturan dalam pergaulan, peraturan berpasangan, apa yang baik untuk badan, & segala - gala macam peraturan lain....apa yang pentingnya peraturan dalam kehidupan??? supaya kita tidak buat sesuka hati kita, badan kita pun perlukan peraturan, kalau rasa penat, mengantuk kenalah tidur dan berehat kan untuk charge tenaga balik, macam mana pula dengan undang2..

adakah kita sekadar mematuhi kerana takut & risau kepada charge yang akan dikenakan jika kita didapati bersalah, melanggar peraturan lalulintas, peraturan jalan raya, peraturan pemakaian tali pinggang....semua tu salah sebenarnya, ada kebaikan dalam mematuhi segala peraturan & undang2 ni...contohnya, pemakaian tali pinggang keledar semasa menaiki kenderaan, bukan kerana takut kena saman dengan polis, nampak rOad blOck kat depan time tu lah baru nak tarik tali pinggang tu, haaaa.....cuba bayangkan jika berlaku apa2 yang tak diingini, kita brek mengejut kan, impak hentakan mengejut tu apa yang akan terjadi kepada kita, kita akan terdorong ke depan & kalau bernasib baik dapatlah award kat dahi ke hape kan....jadi umum sudah kita ketahui apa fungsi tali pinggang keledar tu sendiri....tapi....ada kita ingat semua tu....

ok contoh lain la...tak nak guna contoh jauh2 pon, depan mata ni sendiri........sebab aku pun sama, hahahhahaha.....kepatuhan kepada peraturan kediaman berek, hanya bila ada Kit Berek (Pemeriksaan Kuarters Kediaman) baru kelam kabut kemas segala sampah sarap depan rumah tu.......



gila lawa kan floor kitorang..macam rumah takde penghuni pun ada...eh kitorang semua ni pembersih la, ingat kitorang tak reti mengemas ke....selipar pun semua masuk dalam rumah tau time Kit Berek ni....






cuba kalau hari2 biasa, atau 10 minit je selepas pegawai pemeriksa berek kediaman ni selesai ronda kat blok kitorang...ini lah keadaan sebenarnya...termasuk rumah aku yang ada rak kasut buruk kat depan tuh....



hahhaha....camno la kitorang nak ikut peraturan tuan, kalau rak kasut, selipar semua nak kena masuk rumah jugak...aiiyyaakkkkkk, tak lalu teman nengoknya.....


p/s : eh korang jangan tiru macam kitorang ni pulak, kitorang takpe...tara hal....huhuhuhuh...





4 comments:

  1. hmmm sebab tu le peraturan penting dalam hidup kan

    ReplyDelete
  2. peraturan tuh memang penting, bila ada peraturan hidup lebih terurus.

    Latest Entri :
    Beautiful Heart Award
    Bahagia Bapa Dipenjarakan

    ReplyDelete
  3. cik mush keje ape? kastam ke?

    ReplyDelete
  4. Sharinginfoz : ye, sangat penting, peraturan xde kucar kacir hidup...huhuh

    eiela : yup..sangat setuju

    Noona : saya keje gomen biasa je, husband saya incik polis...

    ReplyDelete

thanx sudi nak ngOmel blk kt cni..ngOmel la panjang2 takpe saya suker...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Mush mengOmel | Template Designed By Blog Bingkisan Hati